Članak

Sebija Izetbegović nije došla na sjednicu Senata UNSA, poslala zamjenu Enru Suljić

Na današnjoj sjednici se razmatraju nove odredbe Zakona o visokom obrazovanju KS odnosno usaglašavanje sastava i rada Senata Univerziteta u Sarajevu.

(Patria) - U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu počela je 32. vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu. Iako je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu član Senata umjesto direktorice Sebije Izetbegović sjednici Senata prisustvuje njena zamjena Enra Suljić. Inače, Izetbegović ne prisustvuje sjednicama već šalje zamjene. 

Na današnjoj sjednici se razmatraju nove odredbe Zakona o visokom obrazovanju KS odnosno usaglašavanje sastava i rada Senata Univerziteta u Sarajevu.

A druga tačka na kojoj se očekuje burna rasprava je sticanje i revizija stečenih diploma na Univerzitetu u Sarajevu. Sjednicu Senata inicirali su pojedini dekani fakulteta što će biti prvi put da Senat zauzme stav o tom pitanju. 

Jedna od diploma o kojoj će se pričati je i ona Sebije Izetbegović odnosno sticanje diplome na postdiplomskom studiju. S obzirom da se u Tužilaštvu KS vodi predmet vezano za ovaj slučaj, Senat UNSA nema veliki prostor za odlučivanje dok istražni organi ne okončaju svoj dio posla. Medicinski fakultet UNSA jutros se oglasio saopćenjem za javnost u kojem staje u zaštitu profesorice Izetbegović. 

Drugi slučaj je diploma Elmedina Konakovića, zastupnika u Skupštini KS i novoizabranog federalnog zastupnika koju je stekao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja (FASTO). Njegova diploma bila je predmet provjera koje su vršili inspektori za visoko obrazovanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Sam Konaković je javno pozivao sve institucije da provjere njegovu diplomu, ali da se jednako odnose i prema svim drugim osobama. O ovoj ali i drugim diplomama s ovog fakulteta koje su se problematizirale u javnosti oglasio se i sam fakultet navodeći da se sve češće degradira jedna od članica UNSA.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj predstavit će članovima Senata rezultate procesa provjera diploma UNSA u periodu od 2016. godine do danas, a koju je radio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.  

#BiH