Članak

DIKTIRA USLOVE Čović traži Izborni zakon koji će osigurati HDZ-u mjesto u Predsjedništvu BiH

Dakle, Izborni zakon bit će jedan od prvih uslova na stolu na kojem će insistirati blok okupljen oko HDZ BiH.

Piše: Amra Vrabac 


HDZ BiH i Dragan Čović čekaju rasplet situacije u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH kako bi zauzeli konačan stav koji blok je prihvatljiv kao partner u formiranju vlasti na nivou FBiH i Vijeća ministara BiH. Dom naroda Parlamenta FBiH bira bošnjačke i hrvatske delegate u Domu naroda PS BiH, dok Klub Srba bira Narodna skupština Republike Srpske pa je za Čovića i to bitno zbog broja delegata što je HDZ-u i SNSD-u bio koristan alat za blokade rada i zakona u prethodne četiri godine. 

Iako Čović govori o tzv. programskoj osnovi koja ima tri ključna dijela – euroatlantske integracije uz Izborni zakon, izgradnja pravne države i paket ekonomsko-socijalnih pitanja koje će prezentirati budućim koalicionim partnerima u pregovorima, pravo pitanje je ko je spreman Čoviću dati Izborni zakon kojim će se konačno osigurati pozicija člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda isključivo za HDZ i time ispuniti njegov san o 'legitimnom predstavljanju'. 

Iako je visoki predstavnik Christian Schmidt svojom intervencijom u izbornoj noći išao naruku HDZ-u kada je riječ o Domu naroda PFBiH proširujući broj delegata po klubovima kako bi HDZ s partnerima imao potrebnu većinu, Čović se tu neće zaustaviti. 

"Jasno je kako je intervencija visokog predstavnika riješila dio pitanja koje se odnosi na legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda, no za punu provedu odluke Ustavnog suda trebat će mijenjati odredbe koje tretiraju sve institucije koje su, po Ustavu, određene za predstavljanje naroda, uključujući Predsjedništvo BiH. Pitanje pravednog Izbornog zakona primjerenog višenacionalnim državama kao što je BiH, kao i konsocijacijskim društvima, kao što bi trebalo biti ono bosanskohercegovačko, jedno je od ključnih ako BiH, kao višenacionalna država koja ima primjere na zapadu (Belgija), želi postati dio velike europske obitelji suvremenih društava. Toga su svjesni i u EU, a dokaz je i činjenica da je Unija, zahvaljujući i snažnom lobiranju Hrvatske, u svoj Strateški kompas za sigurnost i odbranu, službeni dokument smjernica vanjske politike EU-a, jasno naglasila konstitutivnost naroda u BiH", objavio je Večernji list u svojoj analizi. 

Dakle, Izborni zakon bit će jedan od prvih uslova na stolu na kojem će insistirati blok okupljen oko HDZ BiH. Čović je već rezervirao dvije čelne pozicije za HDZ ali se tu neće zaustaviti. 

Čović i HDZ u svojim zahtjevima bit će potpomognuti i SNSD-om koji će izaći sa svojim željama koje se tiču i budućnosti BiH. Očito će nova politička koalicija biti zasnovana na trgovinama i ucjenama, a ne na principima na koje se političari punih usta pozivaju. 

U ovoj političkoj trakavici kojoj se ne nazire ni početak ni kraj, ne treba smetnuti s uma žive apelacije pred Ustavnim sudom BiH o ocjeni ustavnosti Ustava FBiH sa Ustavom BiH nakon nametnutih izmjena Izbornog zakona i Ustava iz pera visokog predstavnika. Ukoliko apelacije Željka Komšića i Šefika Džaferovića budu usvojene cijeli proces bit će vraćen na sami početak. 

#BiH