Članak

NA PONUDE SE NI NE ODGOVARA Dok Srbija iščekuje propast 'Zraka', Džindić, Novalić, Koldžo nemaju vremena za ovu firmu!

Resorni ministar Nermin Džindić apsolutno je nezainteresiran za rješavanje situacije

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Prosto je nevjerovatno da firma Zrak 'grca', da su radnici gladni, dok prema saznanjima Patrije u ovu firmu namjenske industrije svakodnevno pristižu ponude s vrijednim poslovima iz cijelog svijeta. Saznajemo, Uprava na ponude ni ne odgovara(!?), što povećava sumnju u ranije tvrdnje da je cilj uništiti Zrak, uzeti zemljište i izgraditi nove zgrade! 

Resorni ministar Nermin Džindić apsolutno je nezainteresiran za rješavanje situacije, a čemu mogu posvjedočiti svi učesnici ranijih sastanaka, na kojima je Džindić više izgledao kao npr. ministar turizma nego ministar energetike i rudarstva. Fizičari upozoravaju da je dokumentacija koja je u posjedu Zraka neprocjenjive vrijednosti, a posebna opasnost leži u tome što je Srbija zainteresirana za kupovinu takve dokumentacije, tačnije preuzimanju iste, s obzirom da dijelom Zraka koji je u Tesliću već rukovodi Republika Srpska, pa bi se do dokumentacije moglo lako doći.

Radnici ističu da zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalaze ističu da Uprava firme na čelu sa Nedžadom Koledžom za godinu dana nije isplatila radnicima 7 plata, staž nije uvezan preko 5 godina, i firmu vode u propast. 

„Tročlana Uprava za godinu dana na ime svojih plata iznijela je preko 150.000 KM iz firme, a posla u firmu ravno 0 KM. Pored svega navedenog, radnici koji se pobune budu poslani na disciplinsku i prijeti im se otkazom, policijom i za nepovjerovati tehnički direktor prijeti upotrebom čakije i šarafcigera. Doveli su do toga da je glavno oružje u ovoj firmi namjenske industrije čakija i šaraficiger umjesto vojne opreme. A dokle ide bahatost jednog od direktora jeste i njegova nedavna izjava u kojoj kaže da su radnici dužni da mu isporuče robu dok on istovremeno nije dužan da im isplati plate“, navode is Sindikata Zraka.

Dok se ozbiljni menadžmenti bave pronalaskom posla ova uprava se bavi krčmljenjem državne imovine i tjeranjem radnika, dok Vlada FBIH na sve to šuti i nijemo posmatra.

„Šta treba da se desi? Da padne mrtva glava u fabrici da bi oni reagovali? Jer već se radnicima prijeti  čakijom i šarafcigerom ko se bude bunio, policija dva puta sedmično  interveniše da se smire tenzije, dok Vlada šuti! Zbog svega navedenog pozivamo Vladu i resorno ministarstvo da što prije reaguju dok ne bude kasno“, dodali su iz Sindikata.

Podsjećamo da docent sa sarajevskog PMF-a Benjamin Fetić tvrdi da „Zrak“ ima dovoljno opreme i tehničkih mogućnosti da može i više nego uspješno poslovati. Fetić je ranije, zajedno sa svojim kolegama, bio u posjeti ovoj firmi, gdje su pomogli da se popravi mašina za naparavanje slojeva na optičkim elementima, inače jedna od ključnih u industriji optike. Nakon što je mašina popravljena, počeli su se upoznavati s tehničkim mogućnostima i opremom koju „Zrak“ posjeduje.

„Kao fizičar smatram da „Zrak“ itekako ima dovoljno opreme i tehničkih mogućnosti da može razvijati i proizvoditi veoma složene proizvode iz domena optike. Imate mašine vrijedne nekoliko stotina hiljada dolara koje vam leže zatrpane po prostorijama i koje su vjerovatno ispravne, a ako nisu vjerovatno se mogu popraviti, ali nemate znanje koje je neophodno za njihovo pokretanje. Moram naglasiti da tehnologija koja se koristi u industriji optike nije podložna značajnim promjenama tokom vremena, tako da sva oprema koju „Zrak“ posjeduje, a koja je stara nekoliko desetljeća, nema rok trajanja u tom smislu. Bitno je samo da je ispravna“, ističe on.

Dakle, bez obzira na sve probleme s kojima se suočava „Zrak“, ovaj nekadašnji gigant mogao bi u kratkom roku opet vrlo uspješno poslovati, pogotovo kada se govori o industriji optike.
Ali, to očito nekome nije u interesu!

Podsjećam i na izjavu Semira Efendića, načelnika općine Novi Grad koji je javno kazao da su mu premijer Fadil Novalić i ministar Džindić rekli da „nemaju vremena da se bave ovom firmom, da Vlada im puno važnijih poslova“. 

Ukoliko se, pak, pokaže opravdanja sumnja i Srbija dođe u posjed važne dokumentacije koju bi rado kupila (Srbija nikada nije imala razvijenu optiku i samo im taj segment nedostaje za još uspješniju namjensku industriju) Novalić, Džindić i Koldžo direktno će biti odgovorni za slabljenje odbrambene moći države!

Jer namjenska industrija jedne zemlje stub je njene sigurnosti!

#BiH