Članak

Evropski parlament: Srbija mora uvesti sankcije Rusiji ako hoće u pregovore sa EU

U izvještaju se navodi da je neophodno dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

SARAJEVO, (Patria) - Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je većinom glasova izvještaj u kojem se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem zvaničnog Beograda sa vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, odnosno uvođenjem sankcija Rusiji.

U izvještaju se navodi da je neophodno dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

“Pristupne pregovore Srbijom bi trebalo unaprijediti samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama za EU”, navodi se u izvještaju koji je danas usvojen.

Europoslanici su pozvali Srbiju da se sistematski uskladi sa restriktivnim mjerama EU i politikom prema Rusiji, te da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrijednosti i prioritete EU.

Oni su pozvali i da se prispitaju svi fondovi EU za Srbiju, posebno svi projekti koji se finansiraju u okviru ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se, prema njihovoj ocjeni, osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima.

Pomenuti izvještaj bi trebao u novembru da ide na plenarnu sjednicu Evropskog parlamenta, a ukoliko se izglasa onda postaje i zvanična rezolucija. Rezolucije Evropskog paralmenta su savjetodavne za druge institucije EU, poput Evropske komisije i Evropskog vijeća.

#Region