Članak

Čeka li nas konačna sudbina: Bosna će šaptom pasti!

Dakle, glasovi pobjedničke stranke SDA će biti bačeni na smetljište.

Piše: Sead Omeragić/bosnaglobal.net

“Nikad sa SDA, građanima dajemo obećanje nikad sa njima, isto smo rekli i za SNSD. Za HDZ ne znam, zavisi od brojke”, kazao je uoči izbora Damir Arnaut iz Naše stranke. Arnaut govori ono što su govorili njegovi stranački šefovi Kojović i Forto, da ne žele sa SDA.

Da sa SDA ne želi, izjasnio se više puta i Nikšić, šef SDP-a. Juče je to isto ponovio i Konaković, obraćajući se Čoviću, šefu HDZ-a. Vođa NIP-a je uz SDA dodao i Komšićev DF. Čović svakako tim građanskim partijama ne bi dozvolio prisustvo Komšića u njegovoj blizini.

Visoki inkvizitor Christian Schmidt je istres’o još betona u federalne temelje u ime još gore etničke podjele ove države. Koliko vidim njegove odluke su najgori udarac građanskim partijama i njihovim “prebrojavanjima”. Ali tamo šute i ne prigovaraju Schmidtu. Čak bi se moglo reći da mu licemjerno povlađuju.

Već odavno besmisleno postaje građansko političko organiziranje isključivo unutar ove bošnjačke trećine. Ljudi, od rata naovamo nema vas nigdje osim na prostoru bošnjačke većine. Ljudi, mijenjajte nešto.

Bošnjaci daju prosječno oko 700 hiljada glasova na svim izborima. SDA je do sada na izborima dobijala oko 300 hiljada glasova na različitim nivoima. Ostali bošnjački glasovi su se dijelili na brojne druge stranke.

Zbog najmanje tih 40 koji krenu u izbore kao lideri a završe ispod izbornog praga redovno propada stotinjak hiljada bošnjačkih glasova. Pored toliko stranaka sa oko osam hiljada kandidata glasači su sluđeni. Srećom ne nude programe nego se samo slikaju i smješkaju sa bandera.

Dakle, glasovi pobjedničke stranke SDA će biti bačeni na smetljište. Za mišljenje više od 560 hiljada Bošnjaka koji su glasali na svim nivoima za SDA, Forto, Nikšić i Konaković ne žele ni da čuju. Oni za sada imaju većinu u koaliciji 11 stranaka. Ti silni glasovi bi svugdje u svijetu značili moć odlučivanja u svakom parlamentu.

Pošto su većinski narod, pošto rezervne domovine nemaju i time su najodgovorniji za očuvanje ove BiH, bilo bi logično da ta politička snaga dođe do svojih osnovnih ciljeva.

Za svaku normalnu pamet bila bi jedino važna politička snaga probosanskog bloka u ime opstanka i prosperiteta ove države. Nije politika popis stanovništa, ali jesmo li mogli sa tolikim brojem glasača bar osigurati mir u BiH? Sačuvati ovaj narod od višedecenijskog političkog mrcvarenja. Sačuvati Bošnjake i brojne patriote koji uporno ostaju sa nama, sve svjesniji da ovdje postoji neka primitivna sistemska greška.

Građanske stranke bi danas u vlast sa Čovićem koji im je desetinu puta poručio: “Građanska država je islamska država.” Oni bi sa Čovićevim HDZ-om koji nam otvoreno dijeli državu sa Dodikom i ponižava je. Većina glasača je mislila kako građanske stranke imaju neko rješenje za Dodika i Čovića, neko tajno skriveno oružje koje SDA nije imala.

Ali, nema drugog rješenja. Građanska opcija, Forto, Nikšić i Konaković idu istim putem ususret Čovićevom HDZ-u. Čisto sumnjam da će Čović krenuti sa njima u kombinaciju za vlast. Zasad im je dao najgore nacionalističke zadatke da pozavršavaju prije nego što ih prihvati u zagrljaj.

Na prostoru gdje vlada HDZ imamo jednu stranku i jednu politiku. U RS imamo par stranaka i jednu te istu politiku. I imamo bošnjačku trećinu sa dvadesetak parlamentarnih stranaka i isto toliko politika.

Zašto niko ne upita iskreno svoje prijatelje Srbe i Hrvate u RS ili kod Čovića kako oni doživljavaju izborne kampanje u, kako oni kažu “političkom Sarajevu”. Meni su davno priznali da se tamo grohotom smiju na ovdašnje međusobne brutalne uvrede na predizbornim skupovima, na stalna repetiranja fašizma i antifašizma, na primitivne predizborne svađe i naklapanja. I ponajviše ih zasmijavaju ovdašnji pozivi na građansku BiH. Sa njihovim Čovićem i njihovim Dodikom?

To djeluje kao nekakav politički autizam, bolest za koju nema lijeka.

Jer i ovdje govore da BiH ne može opstati ako nije građanska. Pa nije građanska više od tri decenije pa opstaje. HDZ nikada neće prestati pričati o ugroženosti. Dodik ili neki njegov klon iz entiteta nikada neće prestati pričati o secesiji od BiH. Mogu, jer smo mi politički narod do pola i otpola. Narod prepolovljene političke snage. Narod koji nakon svakih izbora od sebe redovno sakrije polovinu prava na političko predstavljanje. Ako ovako nastavi, biće sreća za Bošnjake da postoje domovi naroda.

Ustav Bosne i Hercegovine dozvoljava nacionalno i građansko političko organiziranje. U entitetu RS i na postoru koji totalno pokriva HDZ nema građanskog ni za osoliti. Poneki „politički građani“ iz RS i HDZ-ove gubernije dođu u Sarajevo po građansku pamet i ovdje ih odmah najsrdačnije dočekaju.

Zašto je samo Bošnjacima problematično nacionalno organiziranje. Stoljećima je zabranjivana njihova nacija, čak i 29 godina nakon ZAVNOBiH-a nije bilo nacionalnog priznanja. I tek sedamdesetih im je dato kolektivno pravo u imenu nacije kao vjerske skupine. Danas se zlonamjerno govori kako je bošnjački nacionalizam najopasniji po BiH. Možda, ali njihov nacionalizam nema druge domovine osim Bosne i Hercegovine. I samo malo im je ostalo da dobace do Kurda i Palestinaca.

Priča o većinskom narodu, koji odlučuje o svojoj sudbini je odavno kontraproduktivna. Ovu državu su zločinima podijelili srpski i hrvatski velikodržavni projektanti Milošević i Tuđman, a podjelu održavaju Beogradu i Zagrebu poslušni Dodik i Čović.

Naravno da je snaga u glasovima. Ali bošnjačka politička snaga je svedena na jeftin i nepomirljiv sukob građanskog i nacionalnog.

Ko može tvrditi da jednoga ružnog dana podijeljenost građanskog i nacionalnog kod tzv. „političkog Sarajeva“ neće donijeti tragične poraze u Predstavničkom domu Državnog parlamenta? Uvijek je moguće da u Državnom parlamentu neće biti dovoljno ruka među probosanskim snagama za odluke u ime države. Dogodi li se to, poniženje će biti potpuno.

Uoči ovih izbora lijegao sam i budio se sa onom strašno rečenicom, izrazom naših neprijatelja koji nas stoljećima prati kao strah za konačnu sudbinu: „Bosna će šaptom pasti“. Nose li u sebi ovi ili neki sljedeći izbori taj kobni šapat?

#BiH