Članak

Efendić: U Kantonu Sarajevo u vlast ćemo jedino ako se napravi stabilna koalicija

Efendić kaže da ne preferiraju koaliciju sa SDA, ali da to ne isključuju.

SARAJEVO, (Patria) - O izborima i izbornim rezultatima u Rezimeu FTV-a su razgovarali predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da je Republika Srpska dobila predsjednicu koju još trebaju pravno dokazati.

"Naša borba je bila vrlo intenzivna svih ovih mjeseci i naravno da ćemo u ovih nekoliko dana preduzeti sve pravne ali i ostale dozvoljene radnje da dokažemo da je narodna volja nešto što ne smije plod bilo kakvih izbornih mahinacija i zloupotreba. Tražit ćemo da s eponovo broje svi glasovi za nivo predsjednik RS-a jer po svim našim evidencijama i dokazima mislim da se radilo o jednoj vrlo vješto osmišljenoj prevari."

Pojašnjava da su u izbornoj noći nakon 72,3% prebrojanih biračkih mjesta imali podatke u kojima je Jelena Trivić vodila.

"Mi smo u momentu izašli i predstavili te rezultate koji govore da je Jelena Trivić pobijedila u trci za predsjednika RS-a. Čudne su se stvari dešavale tokom noći, nakon ponoći kada su počeli da staju rezultati sa izbornih mjesta i gdje se ujutru desilo nešto nevjerovatno. Na biračkim mjestima sa kojih nismo dobili konrektne podatke počeli su da pristižu u CIK rezultati koji su bili nevjerovatni i po kojima Jelena Trivić na pojedinim biračkim mjestima ima 0 glasova. Nevjerovatno je da imamo 35.000 nevažećih listića."

Navodi da ostaju pri tome da se treba sve provjeriti i saopštiti punu istinu o tome šta se dešavalo na izborima u Republici Srpskoj jer je došlo do nenormalnih odstupanja.

"Podaci koje dobijamo pokazuju da je potrebno poništiti izbore i ići na njihovo ponavljanje. Smatramo da je kontaminirano blizu 100.000 glasova u izbornom procesu u RS-u."

Mrak pojede biračko mjesto

Predsjednik SzBiH Semir Efendić kaže da bi političke stranke trebale imati posmatrače do kraja brojanja glasova.

Borenović ističe da je na ogromnom broju biračkih mjesta bilo nemoguće da posmatrači prisustvuju izbornom procesu, naročito u Doboju.

"Mrak pojede biračko mjesto gdje imate ljude koji su vješto organizovani. CIK ima obavezu da skine bilo kakvu mrlju sa izbornog procesa."

O izbornom rezultatu SzBiH Efendić kaže da su relativno zadovoljni.

Navodi da se nada da će stranka sa postignutim rezultatom moći doprinijeti promjenama.

"Sa DF-om imamo jednu vrstu načelne saradnje i vjerovatno ćemo s njima prvo razgovarati. Mislim da ćemo u konačnici u KS-u imati šest mandata."

Naglašava da je već drugi put dobio najveći pojedinačni broj glasova.

"Mislim da će to biti oko 20.000. Važno je formirati stabilnu vladu, a to ne može biti Vlada koja ima 18 ruku. Za ozbiljan rad treba imati barem pet mandata više od onog minimalnog broja."

U Kantonu Sarajevo odavno ne postoji vizija da se riješe nagomilani problemi

Efendić kaže da ne preferiraju koaliciju sa SDA, ali da to ne isključuju.

"U Federaciji je već dugo SDA na tim pozicijama i imaju premijera od 2014. i to bi zaista trebalo mijenjati. Ne vidim neku mudrost u politici u kojoj se govori ne s ovim, ne s onim. Na kraju krajeva to ne sa SDA je utjecalo na to da ovaj mandat u Sarajevu propadne, a ja sam bio sa te strane kao neko ko bi bio premijer još 2018. Ali se tada skupila šestorka na matrici ne SDA i upropastili mandat. Zato neću reći da sa nekim nećemo. Ali sigurno da naša preferencija nije u pravcu SDA. Normalno je da se sa svima razgovara. Gledat ćemo da ni na koji način ne razočaramo one koji su nas izabrali."

Smatra da u Kantonu Sarajevo odavno ne postoji vizija da se riješe nagomilani problemi u brojnim oblastima.

"Svakako da bih znao bolje od ovih koji su to dosad radili. Ukoliko bi se uspjela formirati stabilna većina koja bi imala preduslove da funkcioniše cijeli mandat dalo bi se razgovarati o tome da budem premijer."

Borenović kaže da je PDP generalno ostvario rezultat koji je i očekivan.

"Sada smo maksimalno fokusiranu na ovu veliku borbu za čuvanje glasova i istinu za rezultat naše Jelene Trivić. Predsjednik RS-a daje mandat za sastav Vlade i mi smo potpuno spremni da sa Jelenom Trivić idemo u formiranje narodne vlade u kojoj će prioritet biti borba protiv korupcije."

Naglašava da SDA, HDZ i SNSD sedam mjeseci nisu bili u stanju da omoguće da se ukine akciza i da se smanji cijena goriva za bar pola marke "što bi bila pomoć svakom čovjeku u ovoj zemlji. To je možda najbolji pokazatelj nesposobnosti vladajućeg trojca koji je zarobio ovu zemlju."

Efendić smatra da bi bilo važno poštovati postojeći Ustav i posvetiti se svakodnevnim, životnim pitanjima.

#BiH