Članak

Ambasadori obišli mjesto zločina u Peševaru

Četiri mjeseca nakon stravičnog terorističkog napada u gradu Pešavaru, danas je mjesto stravičnog masakra posjetilo 15 ambasadora akreditiranih u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu, prenosi novinsk

Četiri mjeseca nakon stravičnog terorističkog napada u gradu Pešavaru, danas je mjesto stravičnog masakra posjetilo 15 ambasadora akreditiranih u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu, prenosi novinska agencija Patria.

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević posjetio je Pešavar i ovaj put, nakon što je ubrzo nakon zločina, kao prvi ambasador, obišao mjesto zločina, školu, preživjele đake i nastavnike, kao i ranjenu djecu.

I današnja posjeta rezultat je lobiranja bh. ambasadora, jer četiri mjeseca niko nije došao na mjesto stradanja nevine djece.

– Njegova interakcija s kolegama, lobiranje, pojavljiivanje na nacionalnim i internacionalnim medijima u vezi s tim je bilo presudno za savjest mnogih – rekao je Asif Nur iz Instituta za mir i strateška istraživanja pri MVP Pakistana

Prošle godine 16. decembra u terorističkom napadu ubijeno je 140 osoba, od kojih su većina bili djeca od 10 do 18. godina.  

#Svijet