Članak

Optužnica protiv Branislava Zeljkovića zbog nabavki tokom pandemije

Svi su optuženi da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju i zloupotreba u postupku javne nabavke

(Patria) - Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo, koja ga tereti za krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje mita i nesavjesan rad u službi. On se tereti da je nabavkama tokom pandemije oštetio budžet Republike Srpske za 1,3 miliona maraka.

Uz Zeljkovića, optužnicom su obuhvaćeni i direktor firme “Procontrol“ Banjaluka Slavko Bojić, direktor firme “Promeding“ Laktaši Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun“ Saša Marković, te bivši direktor “Sineks laboratorije“ Sani Crljić, saopšteno je iz Tužilaštva.

Svi su optuženi da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju i zloupotreba u postupku javne nabavke, a Marković i za krivično djelo davanje mita. Iz Republičkog tužilaštva navode da optužnica ima pet tačaka.

U saopštenju se objašnjava da se Zeljković tereti da je – kršeći procedure javnih nabavki – odnosno primjenjujući pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada on prema Zakonu o javnim nabavkama nije mogao biti primijenjen za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača – po cijenama višestruko većim od nabavnih – najgrublje zloupotrijebio svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te na taj način za sebe i druga osumnjičena lica pribavio imovinsku korist na štetu budžeta Republike Srpske u iznosu većem od 1,3 miliona maraka.

Kako navode iz Tužilaštva, tokom istrage je prikupljeno više od 2.000 materijalnih dokaza, saslušano više od stotinu svjedoka, te su sprovedena forenzička vještačenja mobilnih telefona i finansijskih izvještaja.

Dodaju da su, na osnovu navedenih dokaza, utvrdili grubo kršenje procedura javnih nabavki, kao i koruptivne radnje optuženih osoba.

Iz Tužilaštva su saopštili i da je, u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski – prema Institutu za javno zdravstvo – uvećana za 1.553 posto, medicinskih zaštitnih odijela za 351, a termalnih kamera za gotovo 200 posto.

Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske provodio po prethodnom dogovoru s drugim osumnjičenim licima, Branislav Zeljković pribavio je sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i “Travel for fun“ Banja Luka u iznosu od 578.780 KM, Slavku Bojiću i “Procontrol“ Banja Luka u iznosu od 241.562 KM i Saniju Crljiću i “Sineks laboratorija“ Banja Luka u iznosu od 28.700 KM, saopšteno je iz Tužilaštva.

Republičko tužilaštvo traži da se oduzme pribavljena imovinska korist, kao i da se Zeljkoviću izrekne mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, i to zabrana obavljanja poslova direktora ili poslova bilo kojeg državnog službenika u državnim organima, javnim ustanovama, javnim preduzećima u maksimalnom trajanju od deset godina.

Optužnica je proslijeđena Okružnom sudu u Banjaluci na potvrđivanje, piše BIRN.

#BiH