Članak

Svjetski mediji pišu o porodici Hajderovac koja besplatno pravi stolicu za papu Franju

Posjeta pape Franje koji će održati misu u Sarajevu ima za cilj jačanje bratstva u zemlji koja je opustošena ratom prije dvadeset godina.

Priču o ocu i sinu Salemu i Edinu Hajderovcu iz Zavidovića koji prave stolicu za papu Franju, a čija posjeta je planirana za 6. juni 2015. godine objavili su vodeći svjetski mediji, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Stolarski zanat i duborez u ovoj porodici njeguje se više od 50 godina, a Salem je ovom preciznom zanatu podučio i sinove Edina i Benjamina.

Kako AP piše Salem nije spavao sedam dana od uzbuđenja kada je dobio ovaj odgovorni zadatak. Izrada stolice počela je prije nekoliko dana u njihovoj radionici i uradit će je besplatno.

Oni su sve druge poslove i narudžbe ostavili po strani i maksimalno se posvetili izradi stolice za papu Franju koja treba biti završena do kraja maja. Dizajne stolice je zasad tajna, a poznato je jedino da će koristiti orahovo drvo na kojem će biti izrezbareni religijski simboli kao što su oni na rukavima papinog ogrtača kao i simboli tri bosanske katedrale.  

Posjeta pape Franje koji će održati misu u Sarajevu ima za cilj jačanje bratstva u zemlji koja je opustošena ratom prije dvadeset godina.

AP piše i da svi narodi u BiH Bošnjaci, Srbi i Hrvati ma koje vjere doživljavaju papu Franju kao dostojnog nasljednika pape Ivana Pavla II koji je dva puta pohodio BiH.

#Svijet