Članak

Vanredno stanje: Više desetaka osoba poginulo u olujama

Najmanje je 25 osoba poginulo na obalnim područjima Ekvadora tokom snažnih kiša koje su uzrokovale klizišta, kao i zbog snažnog plimnog vala na obali Tihog okeana.

Više desetaka osoba poginulo je u olujama koje su u subotu pogodile više dijelova Južne Amerike.

Najmanje je 25 osoba poginulo na obalnim područjima Ekvadora tokom snažnih kiša koje su uzrokovale klizišta, kao i zbog snažnog plimnog vala na obali Tihog okeana. U udaru groma u policijsku školu u glavnom gradu Quitu ozlijeđene su 52 osobe od kojih je hospitalizirano njih 15. Ekstremni vremenski uvjeti nanijeli su i štete poljoprivrednicima te zemlje kao i ribarstvu nakon što su snažni valovi uništili dio ribarskih brodova.

U pustinjskom predjelu sjevernog Čilea Atakami snažne oluje, koje se rijetko javljaju u tom jednom od najsuših dijelova Zemlje, izazvale su poplave i klizišta u kojima je poginulo najmanje deset osoba i uništene su mnoge kuće i ceste.

Prema vlastima te zemlje radi se o najobilnijim kišama zabilježenim u proteklih 80 godina u pustinjskom dijelu zemlje.

Lokalni dužnosnici upozoravaju i da bi poplave prema naseljenim mjestima mogle nanijeti toksične materijale iz pustinjskih rudnika uključujući arsen i živu te su zatražili angažman centralnih vlasti u uklanjanju tona blata koje se nakupilo u obalnim gradovima zbog straha da sadrže otrovne tvari.

#Svijet