Članak

BiH imuna na montiranu optužnicu za Dobrovoljačku, a kako to radi DRŽAVA pogledajte u Hrvatskoj!

Takva upozorenja stigla su sa hrvatske strane, poruke jasne – državotvorne i jedinstvene.

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Kazneno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine, koja je podignuta protiv grupe hrvatskih oficira zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na Petrovačkoj cesti u mjestu Svodna 1995. godine, vijest je koja je preokupirala hrvatsku javnost. I ne samo javnost, već kompletan državni vrh.

U istom trenu stiže i ekspresan odgovor iz Hrvatske - slučaj koji je Srbija pokrenula protiv hrvatskih pilota, optužujući ih za ratni zločin, mogao bi da postane još jedan razlog za otežavanje evropskih integracija Srbije. A, Hrvatska kao članica EU može mnogo učiniti na tom planu.

Takva upozorenja stigla su sa hrvatske strane, poruke jasne – državotvorne i jedinstvene. Država Hrvatska stala je u zaštitu svojih oficira te će se oformiti i pravni tim na državnom nivou za pomoć optuženim, kao i novčana sredstva za njihovu odbranu. To je jednom riječju DRŽAVA.

E, ako se neko pita zašto Bosna i Hercegovina još uvijek nije zaživjela u punom kapacitetu kao država, odgovor se može naći i u reakcijama državnog vrha za optužnice naručene iz Srbije protiv najviših dužnosnika Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Oni su mahom prepušteni sami sebi! Jedina legitimna vojska u tadašnjoj BiH prinuđena je braniti se po sudovima dokazujući svoju nevinost, a grijeh im je jer su se branili od agresije. Da je Hrvatska miljama ispred nas možemo vidjeti i u posljednjem primjeru optužnice u 'slučaju Dobrovoljačka'.

Primjer ponovnog pokretanja procesa u slučaju Dobrovoljačke ulice pokazuje intenciju revizije historije i mijenjanja karaktera rata u BiH. To nije zabrinulo političke elite u BiH!? Presude u slučaju Dobrovoljačke, u Londonu 2010. godine i Beču 2011. godine, kao i presude iz Haga, jasno dokazuju da ne postoji ratni zločin, no Tužilaštvo BiH, po nalogu Srbije podiže optužnicu. Država šuti. Tek su poneke reakcije, bez adekvatnih radnji zabilježene u javnosti.

Zamislimo sada da s ovakvim argumentima raspolaže Hrvatska?

Ponovno pokretanje postupaka u Sudu BiH stvara dodatno nepovjerenje u nezavisnost sudskih institucija, a ni to ne brine državni vrh BiH. 

Pod političkim pritiskom, i to onim srpskim, Tužilaštvo BiH nema mjere kada je riječ o montiranim optužnicama. I opet država šuti! Ona za koju su se optuženi borili.

Povezani tekst

Kako bitno postane nebitno u slučaju 'Dobrovoljačka': Nečuveno, ali, nažalost istinito!

Uvidjeli smo to u bezbroj primjera. Danas 30 godina poslije agresije i užasa koje smo doživjeli, i nakon silnih haških presuda u korist BiH i Armije RBiH, nastavlja se teror ali kroz poluge moći, koje u rukama drže oni koji bi od BiH napravili u miru ono što nisu uspjeli u ratu. 

Ponižavanje najhrabrijih boraca Armije RBiH i pripadnika policije nastavlja se bez ikakvih protivljenja!?

I onda se pitamo zašto nam država ne napreduje? 

Slučaj Dobrovoljačka uznemirio je javnost BiH, jer javna je tajna da su ga pokrenuli tužioci pod kontrolom Srbije i Republike Srpske. Optužnica pisana ekavicom, prethodni prigovori odbijeni iako je jasno Hag utvrdio da je kolona bivše JNA koja se kretala Dobrovoljačkom bila legitiman vojni cilj.

A, brutalnost u montiranju optužnice valja potražiti i u činjenici da su svjedoci mahom državljani Srbije, a mnogi sa spiska već odavno mrtvi! Ali su, iako ružno zvuči, dobro poslužili za pravljenje konstrukcije.

Naime, svi svjedoci, a neki od njih su mrtvi već dugi niz godina predloženi su za saslušanje u podignutoj optužnici, čime je i Sud doveden u zabludu, a optužnica temeljena na iskazima mrtvih i mahom onih iz Srbije, je na kraju i potvrđena.

Čak i po očitovanju tužioca Mladena Vukojičića sa statusne konferencije, a kada su u pitanju ti svjedoci stoje ovako, oni su nebitni za odluku in merito?!

Ni to nije izazvalo reakciju države, države Bosne i Hercegovine o čijoj se sudbini zapravo i radi, a koja će uz ovakav državni vrh uskoro morati glasno reći – IZVINITE ŠTO SMO SE BRANILI!

#BiH