Članak

Uzunović se krije iza radnika: Sindikat bez reakcije na hapšenja, kompanija se poziva na zakone!

Interesantno radnička inicijativa i reakcija izostajale je dva puta kada je direktor ove kompanije Nedim Uzunović hapšen

SARAJEVO, (Patria) - Ispred zgrade Bosnalijeka danas su održani protesti radnika koji su željeli poručiti da se ova kompanija nalazi na navodnom udaru grupe dioničara koji 'nezakonito' žele preuzeti upravljanje nad Bosnalijekom čime se ugrožava poslovanje i radna mjesta zaposlenih radnika!? 

Optužuju AS Holding i Hercegovinalijek da kršeći odredbe zakona o preuzimanju dioničkih društava djeluju zajednički u pravcu preuzimanja kompanije krijući vlasništvo nad dionicama iza skrbničkih računa!?

Interesantno radnička inicijativa i reakcija izostajale je dva puta kada je direktor ove kompanije Nedim Uzunović hapšen pod sumnjom u nezakonite poslove u Bosnalijeku!? Tada radnici nisu strahovali za svoja radna mjesta!?

Pitanja upućena Edhemu Mulaosmanoviću, predsjedniku sindikalne organizacije Bosnalijeka ostala su neodgovorena a glasila su:

„Direktor Nedim Uzunović je osumnjičen za teška krivična djela u Bosnalijeku, kako je moguće da ga kao takvog radnici navodno beskompromisno brane, odnosno šta je cilj današnjeg okupljanja?

Smatrate li da Deloitte kašnjenjem i nedavanjem izvještaja pravi društvu nesagledivu štetu?

Zapanjujuća je mirnoća kojom Uprava 'odiše' dok se stvara atmosfera o nekom 'neprijateljskom' preuzimanju od strane jedne domaće kompanije, dok ste na natpise o mogućem dolasku Galenike ostajali ravnodušni, molim za pojašnjenje?“

Zbog svega izražava se sumnja da se Uzunović zapravo krije iza radnika, te smo od Bosnalijeka zatražili i odgovore na pitanja koja bi mogla razjasniti šta se zapravo dešava u najvećoj farmaceutskoj kompaniji u BiH.

Bez uredničke intervencije objavljujemo pitanja i odgovore pristigle iz Bosnalijeka:

Zašto do sada nije osiguran finansijski izvještaj, da li je jedan od razloga činjenice da je direktor Nedim Uzunović bio u pritvoru?

- Finansijski izvještaj je obezbijeđen i dostavljen finansijsko informatičkoj agenciji u zakonskom roku, te se nalazi I na zvaničnoj web stranici Sarajevske berze.
  
Da li su Uprava društva ili Sindikat po zakonu ovlašteni da utvrđuju koja skupština je zakonita, a koja nije?

Svi organi društva su dužni da postupaju u skladu sa zakonom, te da osiguraju, između ostalog i zakonitost rada Skupštine društva. Sva pitanja vezano za aktivnosti Sindikata će te se morati obratiti direktno sindikatu jer je to tijelo koje nije u nadležnosti uprave društva, a u skladu sa zakonom.
 
Da li Deloitte odbija da izda izvještaj zbog sumnjivih radnji i aktivnosti koje se rade u Bosnalijeku?

Obavještavamo vas da mi nemamo saznanja da Deloitte odbija da izda izvještaj. On je u završnoj fazi završetka revizije. Ono što je sigurno uticalo na trajanje revizije su stalna dezavuisanja grupe dioničara putem medija i određenih lica koji su se lažno predstavljali te dezinformisali javnost samim tim i revizora o smjeni nadzornog odbora I uprave. Sve navedeno je dovelo do kašnjenja u izdavanju izvještaja jer je revizor bio dužan da provjeri dodatno takve navode kroz svoje procedure.
Takodjer takvo djelovanje je dezavuisalo I banke I dovelo I do problema u komunikaciji I sa drugim institucijama u BIH, kao I poslovnim partnerima.
 
Direktor je osumnjičen za teška krivična djela u Bosnalijeku, kako je moguće da ga kao takvog radnici navodno beskompromisno brane?

Ovo je pitanje za radnike Bosnalijeka. Pretpostavljamo zato što je u mandatu ovog direktora Bosnalijek ostvario najbolje poslovne rezultate u historiji postojanja, te poboljšao status radnika, ali I šire društvene zajednice. Ukoliko uporedite rezultate poslovanja do 2014. i od 2014. vidjet ćete značajno poboljšanje svih finansijskih parametara iz godine u godinu.
 
Da li je Deloitte eksterni revizor i da li je revizoru dato sve što je bilo potrebno da mogu izraditi izvještaj?

Da, Deloitte je eksterni revizor, i sve je dostavljeno po zahtjevu za izradu izvještaja, a kašnjenja su nastupila zbog gore navedenog razloga.
 
Smatrate li da Deloitte kašnjenjem i nedavanjem izvještaja pravi društvu nesagledivu štetu?

Smatramo da je Deloitte kao jedna od najrespektabilnijih svjetskih revizorskih kompanija, bila prinuđena da zbog gore navedenih radnji grupe dioničara i povezanih lica,  provesti dodatne revizorske procedure, što je produžilo trajanje revizije. Podsjećamo da je intencija ove grupe dioničara bila usporavanje I onemogućavanja izdavanja izvještaja u predviđenim rokovima, te glavnim krivcima za nesagledivu štetu upravo smatramo navedenu grupu dioničara koji su se lažno predstavljali I davali lažne informacije.
 
Zapanjujuća je mirnoća kojom Uprava 'odiše' dok se stvara atmosfera o nekom 'neprijateljskom' preuzimanju od strane jedne domaće kompanije, dok ste na natpise o mogućem dolasku Galenike ostajali ravnodušni, molim za pojašnjenje?

Uprava društva je zadužena za zakonit rad i nema problem sa bilo kojim aktivnostima koji se provode u skladu sa zakonom.
 
Inače, podsjećamo da je Državni sud pomalo čudnom i neočekivanom odlukom ukinuo neke od mjera zabrane i omogućio Uzunoviću da ponovo upravlja i raspolaže sredstvima kompanije. 

I tako se Uzunović „nosi“ s dva procesa (jedan vodi Državno, a drugo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu) ali ne odustaje od direktorske pozicije iako je kompromitiran istragama i hapšenjima.

(A. Čorbo-Zećo)

#BiH