Članak

Tužilaštvo RS nije u stanju godinu dana podići optužnicu protiv Zeljkovića

Opravdanje je složenost predmeta.

SARAJEVO, (Patria)  Kroz tri sedmice navršiće se godina dana od kada je uhapšen tadašnji direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković zbog sumnje u malverzacije sa javnim nabavkama za vrijeme pandemije virusa korona. Po svemu sudeći, godišnjicu će dočekati bez podignute optužnice.

“Većina dokaza je prikupljena i trenutno se vrši analiza svih dokaza kako pojedinačno, tako i u njihovoj međusobnoj vezi, nakon koje će postupajući tužilac donijeti tužilačku odluku”, poručuju iz ove pravosudne institucije.

Pravdaju se kako je riječ o vrlo složenim i kompleksnim predmetima visoke korupcije u kojima su pored Zeljkovića predmet istrage i direktori firmi „Procontrol“ iz Banjaluke Slavko Bojić, „Promeding“ iz Laktaša Dragan Dubravac i “Travel for fun” Saša Marković, te Vladimir Vuletić i njih još nekoliko.

Oni se sumnjiče da su iskoristili vanrednu situaciju i u međusobnom dogovoru manipulisali u procesu javnih nabavki medicinske opreme oštetivši budžet Republike Srpske, te doveli u opasnost život i zdravlje građana Srpske.

“Medicinska oprema, odijela i maske nisu bili za medicinsku upotrebu, niti je  kao takva pružala odgovarajuću zaštitu od virusa”, podsjećaju iz tužilaštva.

ok Zeljković čeka optužnicu ili neku drugu odluku tužioca, stranka Ujedinjena Srpska mu je zaštitu i utočište pružila u Republičkoj upravi civilne zaštite gdje je dobio savjetničku fotelju, na kojoj po zakonu ne bi smio sjediti.

Kako su nam potvrdili, u tužilaštvu intezivno rade i na krivičnoj prijavi protiv v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejana Kusturića zbog sumnje u nesavjestan rad u službi i nezakonitih pogodnosti datih pojedinim firmama u vezi sa nabavkom respiratora.

Isto tako tužilaštvo provjerava i informacije koje im je dostavila AgencijA za javne nabavke BiH o uočenim nepravilnostima u radu FZO prilikom sprovođenja postupaka javnih nabavki tokom vanrednog stanja u RS.

Portal CAPITAL tražio je izvještaj o stanju svih predmeta koji se vode, a koji su vezani za nabavke tokom pandemije, gdje ni u jednoj riječi tužilaštvo nije spomenulo istragu o pokretnoj bolnici koja nije isporučena u dogovrenom roku niti je ikad puštena u funkciju.

Inače, jedini koji je do sada sankcionisan zbog malverzacija u vrijeme korone je bivši direktor bolnice „Sveti Apostol Luka“ u Doboju Mladen Gajić.

Protiv njega je u aprilu podignuta optužnica zbog nesavjesnog rada u službi da bi se kasnije nagodio sa tužilaštvom i dobio kaznu od deset mjeseci zatvora.

Prema optužnici on je umjesto medicinske kupio nemedicinsku opremu oštetivši budžet grada za 82.320 KM.

U Transparency Internationalu (TI) BiH kažu da iz svega priloženog građani i javnost u Srpskoj nemaju razloga da budu zadovoljni radom pravosuđa.

“Naše pravosuđe je generalno neefikasno, a pored toga ga dodatno karakteriše slaba saradnja da agencijama za sprovođenje zakona. Dodamo li tome činjenicu da je uticaj politike i drugih struktura na pravosuđe više nego očigledan, građani i javnost imaju više nego dovoljno razloga da budu nezadovoljni”, kaže Damjan Ožegović istraživač iz TI BiH.

Prema njegovoj ocjeni,  istražni organi su se veoma sporo uključivali u ispitivanje potencijalnih nezakonitosti na koje su ih upozoravali mediji i organizacije civilnog društva u prvom talasu pandemije.

“Pored toga što nisu procesuirani slučajevi korupcije na visokom nivou, izostala je reakcija nadležnih i ka nižerangiranim počiniocima potencijalnih koruptivnih krivičnih djela. Čini se kao da tužilaštva čine sve da istrage ne sprovedu na valjan način i da čine sve da opravdaju veoma jasne nepravilnosti, a ono što je zabrinjavajuće u našem sistemu jesu široka ovlaštenja tužilaca koji za svoje propuste i nečinjenja nikome ne odgovaraju”, zaključio je Ožegović.

 

#BiH