Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 12.04.2014 00:00:00

Treća olimpijada projekata iz 45 srednjih škola u BiH

Prošle godine održana druga Burč olimpijada projekata

Treća Burč (Burch) olimpijada projekata, održava se danas u kampusu ovog univerziteta na Ilidži. Pored rektora Burč univerziteta, prof.dr. Mehmet Uzunoglu, učesnicima će se obratiti i federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, piše bh. novinska agencija Patria.

Ove godine svoje projekte predstavit će 45 srednjih škola iz BiH u takmičiti u četiri oblasti: inžinjering, web dizajn, okoliš i imam ideju.

Od 103 projekta veliki broj tretira aktuelne probleme. Učenici su se potrudili da ponude inovativna rješenja, a Burč univerzitet najbolje će nagraditi novčanim nagradama i mogućnošću osvajanja stipendija za studij, prenosi Patria.

U toku današnjeg dana predviđeno je predstavljanje projekata i ocjenjivanje od strane stručnog žirija, sastavljenog od univerzitetskih profesora i stručnjaka iz prakse.

Pored učenika nagrade su obezbijeđene i za profesore mentore, a cjelokupna organizacija Burč olimpijada ima za cilj podstaći mlade ljude na akciju i pružiti im priliku da uz zabavu osvoje i vrijedne nagrade. Projekat je podržalo i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android