Članak

Policija pretresla stan kopilota, pronađeni novi dokazi

-Pronašli smo nešto što će biti podvrgnuto testiranju. Ne možemo reći o čemu je riječ trenutno, ali bi to mogao biti značajan trag prema onome što se dogodilo, rekao je Markus Nisczery, glasnogovornik

Njemačka policija zaplijenila je stvari koje su pripadale kopilotu koji je namjerno srušio avion Germanwingsa u francuskim Alpama. Policija je pretražila stan u Dusseldorfu i kuću u Montbauru, prenosi novinska agencija Patria.

Policija je u stanu i kući zaplijenila nekoliko kutija stvari koje su pripadale Andreasu Lubitzu te računar.

-Pronašli smo nešto što će biti podvrgnuto testiranju. Ne možemo reći o čemu je riječ trenutno, ali bi to mogao biti značajan trag prema onome što se dogodilo, rekao je Markus Nisczery, glasnogovornik policije,  prenosi BBC.

Ipak policija je kasnije izvjestila da nije riječ o poruci samoubistva. U njemačkim medijima su se isto tako pojavili izvještaji da je Lubitz patio i od depresije.

Britanski tabloid Daily Mail piše kako je Lubitz možda patio od 'osobne krize', odnosno nedavnog prekida veze, no ta informacija nije službeno potvrđena.

Ono što je sigurno i što je potvrdila Njemačka vlada, jest da Lubitz nije otprije poznat njemačkim sigurnosnim službama.

Njemački istražitelji u četvrtak navečer pretražili su kuću kopilota aviona Germanwingsa za kojeg se sumnja da se namjerno zaključao u kokpitu i zabio u planinu, ubivši sebe i sve ljude u avionu, objavili su sudski izvori u Duesseldorfu.

Tužilaštvo u Duesseldorfu otvorilo je paralelnu istragu onoj koja se vodi u Francuskoj. U saopštenju tužilaštva kaže se da se pretraživanja vrše u Duesseldorfu i na nekim drugim mjestima kako bi se pronašli "osobni elementi koji mogu rasvijetliti činjenice".

#Svijet