Članak

VREMENA SVE MANJE Izbor tri ombudsmana za ljudska prava sačekat će novi saziv PS BiH

Sve je izvjesnije da će izbor tri ombudsmana za ljudska prava ostati za rješavanje narednom sazivu PS BiH.

Piše: A. Vrabac 

Mandati troje ombudsmana za ljudska prava Nives Jukić, Jasminki Džumhur i Ljubinku Mitroviću istekli su još 2021. godine. Iz UN-a su uputili upozorenje bh. vlastima. Nacionalnom uredu za zaštitu ljudskih prava prijeti gubitak A-statusa, što bi u praksi otežalo pristup pojedinim tijelima UN-a. Ukazuje se na netransparentan izbor državnih ombudsmana u BiH ali i politizaciju cijelog procesa.

Mitrović je kandidat za još jedan mandat ali razmišlja i o povlačenju kandidature upravo zbog određenog političkog upliva u sam izbor. 

Za 24. avgust zakazane su dvije sjednice Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za imenovanje tri ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Na prvoj sjednici bit će održani intervjui s kandidatima za ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Na drugoj će biti utvrđena rang-lista kandidata za imenovanje tri ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Zakon o ombudsmenu za ljudska prava BiH precizira da se utvrđena rang lista dostavlja Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH na daljnji postupak. Parlamentarna skupština BiH može od kandidata zatražiti predstavljanje njihovog koncepta rada Institucije ombudsmena.

„Parlamentarna skupština BiH imenovaće istovremeno tri ombudsmena u Instituciju ombudsmena, na mandat od šest godina. Ombudsmene imenuju i razrješavaju Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH većinom glasova, u skladu sa poslovnicima o radu svakog doma. Ombudsmeni se imenuju iz tri konstitutivna naroda (srpskog, bošnjačkog i hrvatskog), što ne isključuje mogućnost imenovanja i iz reda ostalih“, navodi se u zakonu.

Iako Mitrović upozorava na politizaciju procesa, Zakon i to jasno precizira da je položaj ombudsmena nespojiv sa vršenjem bilo kakve zastupničke funkcije; sa bilo kakvom političkom aktivnošću ili dužnošću ili odgovornošću za propagandu; nastavkom službe u organima vlade, članstvom u političkoj partiji ili vođstvom političke partije, sindikata, udruženja, fondacije, ili vjerske organizacije ili radom u bilo kojoj od njih; sa obavljanjem dužnosti sudije; kao i sa svakom aktivnošću kao zanimanjem ili profesijom, u privredi ili zapošljavanju.

Ono što bi moglo predstavljati problem je što nema zakazanih sjednica PS BiH i pitanje je da li će ih uopšte i biti zbog izborne kampanje koja počinje 2. septembra.

„Imenovanje ombudsmena sprovodi se u roku ne dužem od 60 dana od dana dostavljanja predloga ad hok komisije Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a najduže u roku od tri mjeseca od dana kada mjesto ostane upražnjeno ili kada ombudsmen prestane da obavlja svoju dužnost iz razloga predviđenih ovim Zakonom, osim u slučajevima ako je do isteka mandata ombudsmena ostalo manje od šest mjeseci“, navodi se u zakonu.

Sve je izvjesnije da će izbor tri ombudsmana za ljudska prava ostati za rješavanje narednom sazivu PS BiH.

Ono što je s druge strane jedino pozitivno je što Institucija ombudsmana u tom periodu neće ostati upražnjena jer ombudsmani bez obzira na istek mandata mogu nastaviti dalje obavljati dužnosti do novog imenovanja. Ista situacija je i sa čelnicima državnih policijskih agencija čiji su mandati istekli još u maju.  

#BiH