Članak

Delić 37 čuvara šuma šalje u Sarajevo-šume: Po rješenja ih zovu dok su na odmoru, slijede prijave

Treba podsjetiti da je 2010. godine šumarska služba iz Sarajevo-šuma prebačena u Upravu za šumarstvo kada je raspisan javni oglas za prijem uposlenika.  

SARAJEVO, (Patria) - Ministarstvo privrede KS izmjenama Zakona o šumama KS koje su usvojene tijesnom većinom s 18 glasova u maju ove godine, razvlastilo je Upravu za šumarstvo u segmentu čuvara šuma te je predvidjelo da 37 zaposlenika-namještenika pređe na novo radno mjesto u KJP Sarajevo-šume. Na taj način izgubit će status namještenika.  

Ono što je izazvalo određeni pravni haos je što su za 37 uposlenika pripremljena rješenja na kojima je navedeno da im radni odnos u Upravi za šumarstvo prestaje 17. avgusta, iako je većina njih na godišnjim odmorima.

Kako Patria saznaje lično je ministar Adnan Delić potpisao rješenja o godišnjima odmorima namještenicima, a nekima je godišnji odmor skoro do kraja avgusta. No, telefonskim putem sada ih obavještavaju da moraju hitno preuzeti rješenja o prelasku u KJP Sarajevo-šume iako se nekoliko njih nalazi van BiH.

Treba podsjetiti da je 2010. godine šumarska služba iz Sarajevo-šuma prebačena u Upravu za šumarstvo kada je raspisan javni oglas za prijem uposlenika.  

Pokušaj da se ovih 37 uposlenika prebaci na osnovu sporazuma između Ministarstva privrede KS i KJP Sarajevo-šume neće proći bez borbe uposlenika. S obzirom da se nalaze na godišnjim odmorima, mnogi nisu u mogućnosti preuzeti rješenja.

Kako je Patriji potvrđeno uposlenici koji smatraju da je riječ o nezakonitom postupanju svoja prava tražit će putem advokata, a prijave će uputiti i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove kako bi provjerili da li se krši Zakon o radu FBiH, kao i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS i Ombudsmenima za ljudska prava.

Ono što dodatno unosi konfuziju je što je preduzeće KJP Sarajevo-šume odnosno direktor Samir Omerović početkom avgusta donio odluku o Prijedlogu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu KJP Sarajevo-šume kojim se tek utvrđuju radna mjesta „čuvari šuma“, iako je već potpisan Sporazum Ministarstva i KJP Sarajevo-šume o preuzimanju čuvara iz Uprave za šumarstvo Ministarstva privrede KS krajem jula ove godine.

Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić u mišljenju na Prijedlog izmjena Zakona o šumama KS u novembru 2021. godine navela je da „u važećim zakonskim propisima koji uređuju oblast državne službe i radno-pravni status namještenika u organima državne službe u Federaciji BiH i Kantona Sarajevo, ne postoji uporište za preuzimanje namještenika iz organa državne službe, od strane kantonalnog javnog preduzeća, na način kako je propisano navedenim članom 77a Nacrta Zakona“.

Ona je tada navela da je taj član u suprotnosti sa Zakonom o radu i Zakonom o namještenicima u organima državne službe u FBiH.

Mišljenje ministrice pravde i uprave KS 

U rješenjima koje je za 37 namještenika pripremila Izeta Avdić, sekretarka Ministarstva po ovlaštenju ministra Delića, a bez kojih ne može biti realiziran prelazak iz Uprave za šumarstvo u KJP Sarajevo-šume navodi se da im je dan stupanja na posao 18. avgust iako mnogima još uvijek traje godišnji odmor.  

Osim što je pravno sporan ovaj sporazum i preuzimanje 37 namještenika koji će izgubiti taj status, dodatni problem je kršenje Zakona o radu FBiH, te povredi prava na godišnji odmor.

Ono što ostaje ključno pitanje je zašto je tolika žurba da se razvlasti Uprava za šumarstvo Ministarstva privrede KS čiji su uposlenici imali nadležnost da kazne Sarajevo-šume, odnosno kontrolirali su njihov rad. U opisu poslova su bile i druge obaveze koje su tiču zaštite državnih i privatnih šuma, odnosno spriječavanje i evidentiranje krađe šuma. Ukoliko bi ovi namještenici prešli u KJP Sarajevo-šume ta nadležnost bi prešla na Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove koja ima samo dva inspektora.

U pravilniku Sarajevo-šuma koji je pripremio direktor Omerović navodi se diskriminirajuća odredba da „čuvari šuma koji odbiju da zaključe ponuđene ugovore o radu ovog sporazuma trajno gube pravo da zasnuju radni odnos u KJP Sarajevo-šume po ovom osnovu“.

#BiH