Članak

Spahić: Nije bilo nikakvog fizičkog kontakta niti prisile da se potpisuju bilo kakve zabilješke

Ademir Spahić, glavni tehničar JU Domovi zdravlja KS reagirao je na medijske natpise o sukobu njega i njegovog radnog kolege.

(Patria) – Ademir Spahić, glavni tehničar JU Domovi zdravlja KS reagirao je na medijske natpise o sukobu njega i njegovog radnog kolege.

„Kao uposlenik ove ustanove te koordinator kojeg je imenovala Vlada KS, mogu potvrditi da u toku pandemije COVID-19 u JUDZKS, u vrijeme najvećeg pika, u martu 2021. godine, građani Kantona Sarajevo danima nisu mogli doći do ljekara porodične medicine, što je i nakon smirivanja pandemije konstantan problem, a to jasno svaki komitent može potvrditi, kako je i naveo direktor Abel Baltić, te se, u skladu sa zakonskim okvirom, pristupilo rješavanju problema.

Radi informiranja javnosti, moram naglasiti da je nalogodavac teksta gospodin Ahmed Karović, koji je uposlenik JU Dom zdravlja, inače, prema ugovoru o radu, referent protupožarne zaštite kojem je nekad neko po stranačkoj dužnosti stavio u djelokrug rada da se bavi i telefonijom, nijemo posmatrao, zajedno s tadašnjim vladarima ove javne ustanove, kako građani bezuspješno traže spas od ljekara s kojima je bilo nemoguće stupiti u kontakt.

Kako je JU Dom zdravlja ostvarila višak prihoda, a nakon usvajanja finansijskog plana, te plana javnih nabavki, krenuli smo da ispitujemo tržište te smo, čisto informativno, bez ikakvog pogodovanja, održali sastanak s predstavnicima firme koja se bavi rješavanjem call centra.

Na više održanih sastanaka gdje se tražilo rješenje nalogodavac teksta nije iznio niti jednu zamjerku na zamišljeni projekt.

Iako je Ahmed Karović, po nekom svom nahođenju, “gospodar odnosa” JUDZKS i BH Telecoma, gdje je vrlo vispren u nabavci skupocjenih telefona za bivše šefove kabineta JU i, naravno, za sebe, kolege na drive in punktovima nisu imale čime da rade, pa sam lično morao moliti načelnike općina da nam se kupe telefoni kada smo krenuli u proces imunizacije, za što sam im beskrajno zahvalan jer se još koriste na vakcinalnim punktovima.

Odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvog pritiska s moje strane da Karović potpiše specifikaciju, jer on nije školovan za to, a ustvari nije se ni radilo ni o kakvoj specifikaciji, nego se razgovaralo o karakteristikama šta bi bilo potrebno, gdje je bio prisutan i IT uposlenik, kako bismo, na osnovu svih sastanaka koje smo održali, odlučili šta i kako dalje“, napisao je Spahić.

Odgovorno tvrdi, također, da nije bilo nikakvog fizičkog kontakta, za što postoje svjedoci.

„Što se tiče sastanka kod gospodina Baltića, nije bilo nikakvog pritiska niti prisile da se potpisuju bilo kakve zabilješke. A istina je da je gospodin Karović jasno i glasno rekao da je on mogao dovesti firmu koja može riješiti call centar, na što smo Baltić i ja začuđeno odgovorili da se ovdje ne radi o bilo kakvom štimanju posla nijednoj firmi, nego da se, u skladu sa zakonom, ima pravo svaka firma prijaviti na tender. Ovdje se, dakle, isključivo radi o dogovoru i pronalasku najboljeg rješenja za ovu javnu ustanovu, a ujedno za građane koji koriste njene usluge, jer mi postojimo zbog njih i dužni smo im omogućiti najbolju moguću komunikaciju s porodičnim ljekarom i poboljšati kompletan dio koji je u domenu call centra.

Opće je poznato svima u JU Dom zdravlja da je Karović miljenik BH Telecoma i da sve počinje i završava s njim, pa je očito bio instruiran da ovako ozbiljan projekt, koji se tiče zdravlja ljudi, opstruira na sve moguće načine“, ističe Spahić te dodaje: 

„Što se tiče još jedne beskrupulozne laži i spinovanja od šačice neradnika i botova SDA i BOSS-a, da je prisiljavao tadašnjeg sekretara Upravnog odbora da potpiše opet neku robotsku uslugu, moram istaći da je to neizvedivo jer se odluke Upravnog odbora donose konsenzusom, za što postoje stenogrami i zapisnici“, govori Spahić.

Dalje pojašnjava da je gospodin Viteškić sin Smiljane Viteškić, članice SDA, koji je donedavno obnašao funkciju sekretara veoma profesionalno i bez ijedne greške, za što smo svi članovi Upravnog odbora i ja iskazali zahvalnost, a što se kod SDA i BOSS-a ne bi moglo desiti, da neko iz SDP-a obnaša navedenu funkciju.

„Da zaključim, nijedan portal, ni bilo kakve opstrukcije, spinovanja, laži, izmišljotine, neće me zaustaviti da se borim za poboljšanje usluga, da se poboljša primarna zdravstvena zaštita, kao baza zdravstvenog sistema koja je uništena od SDA i BOSS-a i šačice šljama koji još uvijek, nažalost, perzistira u ovoj javnoj ustanovi.

Idemo jače, brže, zdravlje ljudi je na prvom mjestu, a to sam pokazao i kao 16-godišnjak radeći na Klinici za hirurgiju tokom agresije i to sam pokazao kroz imunizaciju građana KS. Od laži i kleveta ću sigurno tražiti zaštitu putem nadležnih institucija“, dodao je Spahić.

#BiH