Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 11.04.2014 00:00:00

Mekgafi: Objekat mora dobiti sve upotrebne dozvole prije otvaranja

Obnova Vijećnice traje 15 godina

Rekonstrukcija sarajevske Vijećnice prema planu bit će završena do 4. jula 2014. godine. U obilasku Vijećnice koja je organizirana za medije, Endi Mekgafi portparol delegacije EU u BiH kazao je da je za EU zaštita i očuvanje kulturnog naslijeđa od iznimne važnosti. S obzirom da je prije nekoliko dana gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić najavio otvaranje Vijećnice 9. maja, Mekagfi je kazao da ne postoji nikakav spor između Gradske uprave i EU, ali da se moraju izvršiti svi pregledi.

- Objekat se mora odobriti za upotrebu i dobiti dozvole za korištenje. EU insistira na vladavini zakonakako bi zgrada bila sigurna za korištenje u sljedećim decenijama. Mi se radujemo danima kada će i ostali građani uživati u Vijećnici – kazao je Mekgafi.

Inače, obnova Vijećnice je samo jedan u nizu projekata u ovom području. EU finansira i rekonstrukciju Vijećnice u Novom Gradu, objekte kulturne baštine u Stocu, kao i radove na tvrđavi Kaštel u Banjoj Luci.

- Kroz 4 faze obnove od 2000. godine EU je dala 9 miliona eura. Tu su se priključile i druge zemlje Austrija i Španija i druge državne  institucije – kazao je Mekgafi.

Kako je istakao Mekgafi od kraja rata EU se uključila u obnovu kulturnog naslijeđa ali i drugih infrastrukturnih objekata.

-BIH ne samo da je dio Evrope, već želimo da bude članica EU. Ovim pokazujemo našu opredijeljenost da vidimo BiH kao članicu porodice evropskih država – zaključio je Mekgafi.

Do završetka radova na Vijećnici ostalo je da se završe unutrašnji radovi, kao i radovi na krovu. Obnova Vijećnice traje već 15 godina.

Kako je kazao Vladimir Pandurević, projekt-menadžer EU na sanaciji Vijećnice u podu Vijećnice ostavljen je jedan stari dio kako bi svjedočio dugogodišnjem postojanju ovog objekta.

- Mi nismo razmatrali namjenu Vijećnice, to smo ostavili gradskim vlastima. Ali poštujemo bh. zakone i tako će biti i u vezi otvaranja Vijećnice – kazao je Pandurević.

U Vijećnici je planiran koncert Bečke filharmonije 28. juna u okviru projekta „Sarajevo-srce Evrope“ i 100. godišnjice Sarajevskog antentata i početka Prvog svjetskog rata.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android