Članak

UZUNOVIĆ UVODI GALENIKU Pravna država zakazala u slučaju Bosnalijek

Uzunović sad pokušava spriječiti davanjem najveće domaće farmaceutske kompanije u ruke novih “partnera” iz Srbije.

SARAJEVO, (Patria) - U pokušaju da spasi uzdrmanu poziciju direktora Bosnalijeka, Nedim Uzunović koji je osumnjičen za više krivičnih djela koja uključuju malverzaciju dionicama ove kompanije, prema informacijama iz farmaceutske industrije pokušava osigurati ulazak srbijanske Galenike u vlasničku strukturu najvećeg proizvođača lijekova u Bosni i Hercegovini.

Nakon što mu je Državni sud pomalo čudnom i neočekivanom odlukom ukinuo neke od mjera zabrane i omogućio da ponovo upravlja i raspolaže sredstvima kompanije, Uzunović je krenuo u kampanju lobiranja koja bi trebala rezultirati time da Galenika preuzme većinsko vlasništvo nad Bosnalijekom.

Prema dostupnim informacijama, osim što za njih lobira kod sadašnjih dioničara, Uzunović je srbijanskoj kompaniji omogućio dubinski uvid u poslovanje Bosnalijeka, jer jasno je da bez toga Galenika ne bi ni razmišljala o kupovini. Uz čije odobrenje i po koju cijenu je to urađeno, priča je za neku novu istragu pravosudnih organa.

Istrage protiv njega traju već godinama, a mahinacije dionicama Bosnalijeka mogle bi dobiti konačan pravosudni epilog. Tromost pravosuđa da sankcionira takvo nezakonito ponašanje bio je i određeni signal da se nastavi sa takvim radnjama.

Transparency international je više puta upozoravao na neobjašnjivo dug i neefikasan proces u aferi Bosnalijek, a ne treba sumnjati da je ovo je jedan od primjera koje i prijateljske Sjedinjene Američke Države imaju u vidu kada kritikuju bh. vlast i pravosuđe zbog izostanka borbe protiv korupcije.

U međuvremenu, Uzunović se „nosi“ s dva procesa (jedan vodi Državno, a drugo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu) ali ne odustaje od direktorske pozicije iako je kompromitiran istragama i hapšenjima.

Naime, još otkako se vratio iz Rusije i uz pomoć svojih ruskih prijatelja preuzeo čelnu menadžersku poziciju u Bosnalijeku, Uzunović koristi isti recept da se održi na vlasti. Epizode s američkim Alvogenom, pa potom i Hadenom, imali su sličan scenario kao i danas. Iako raspolaže manjinskim paketom dionica Uzunović je uvijek uspijevao pravno-poslovnim akrobacijama isključivati sve one koji su ugrožavali njegovu vladavinu najvećom farmaceutskom kompanijom u BiH.

Godinama je vodio predstavništvo Bosnalijeka u Mokvi, a početkom 2012. godine dobiva otkaz. Bosnalijek je protiv njega podnio prijavu policiji u Moskvi zbog nestanka dokumenata o osnivanju i registraciji predstavništva, nestanka pečata, ključeva i dokumentacije o registraciji automobila, te krađe poslovnog automobila. Međutim, nakon intenzivnog trgovanja dionicama Bosnalijeka na berzi, Uzunović dolazi na čelo kompanije i od tada uspješno izbjegava silu pravne države. Teško je i pobrojati sve prijave i istrage koje su u proteklih desetak godina vođene protiv njega. SIPA je tek 2018. godine podnijela prijavu protiv direktora „Bosnalijeka“ Nedima Uzunovića i još nekoliko stranih državljana zbog sumnje na pranje novca preko firmi iz Češke, Rusije, Švicarske, Bermuda i Malte. Tim novcem su, prema navodima Tužilaštva BiH, kupili od Vlade FBiH preko KBC-a dionice „Bosnalijeka“.

Bh. pravosuđe do danas nije bilo u stanju riješiti ovaj slučaj, pa Uzunović mimo svih moralnih i poslovnih pravila i dalje upravlja kompanijom uz pomoć Nadzornog odbora i njemu odane mreže saradnika u samom Bosnalijeku.

Želju vlasnika većine dionica da ga smijene i prekinu njegovo krčmljenje njihove imovine, Uzunović sad pokušava spriječiti davanjem najveće domaće farmaceutske kompanije u ruke novih “partnera” iz Srbije.

#BiH