Članak

Ukrajinskim snagama naređeno povlačenje iz Sjeverodonjecka

Haidai je rekao da je "sva osnovna infrastruktura uništena, da je 90 odsto grada oštećeno i da 80 odsto zgrada mora da se sruši".

SARAJEVO, (Patria) - Ukrajinske snage dobile su naređenje da se povuku iz Sjeverodonjecka na istoku zemlje gdje se vode žestoke borbe sa ruskom vojskom, saopštio je danas regionalni guverner.

"Ukrajinske oružane snage će morati da se povuku iz Sjeverodonjecka. Dobile su takvo naređenje", rekao je preko telegrama Serhiy Haidai, guverner Luganska, regiona u kojem je i taj strateški važan grad. Sjeverodonjeck, na istoku Ukrajine, više sedmica je poprište oružanih sukoba ukrajinske vojske i ruskih snaga i njihovih saveznika, proruskih separatista.

"Nema više nikakvog smisla ostati na položajima koji su mjesecima konstantno granatirani", dodao je Haidai. Ukrajinske snage borile su se sa Rusima od kuće do kuće prije nego što su se sklonile u hemijsku fabriku na obodu grada, u njenim podzemnim prolazima.

Haidai je rekao da je "sva osnovna infrastruktura uništena, da je 90 odsto grada oštećeno i da 80 odsto zgrada mora da se sruši". Posljednjih dana ruske snage ostvarile su napredak oko Sjeverodonjecka i susjednog grada Lisičanska, preko rijeke Severski Donjec, u nastojanju da opkole ukrajinske snage.

Osvajanje Sjeverodonjecka je važna faza u ruskom planu da zauzme industrijski basen Donbas, koji je djelimično bio pod kontrolom proruskih separatista od 2014. godine.

Haidai je rekao da je grad Mikolajvka, 25 kilometara jugozapadno od Lisičanska "izgubljen" i da je u rukama ruske vojske. On je rekao i da "okupatori" pokušavaju da osvoje Hirske, malo susjedno mjesto koje je imalo 10.000 stanovnika prije rata. 

Haidai je još naveo da je most na putu koji vodi do Lisičanska teško oštećen u ruskom vazdušnom udaru i postao je neupotrebljiv za kamione, prenosi agencija AP.  Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su četiri ukrajinska bataljona i jedinica, za koju je navelo da je čine "strani plaćenici", ukupno 2.000 vojnika, "potpuno blokirani" blizu mjesta Hirske i Zolote, južno od Lisičanska. Ruska vojska kontroliše oko 95 odsto provincije Lugansk i oko polovine susjedne provincije Donjeck, dvije oblasti koje čine Donbas, navodi AP.

#BiH