Članak

Samit u Briselu ipak ne otvara vrata EU za BiH: Kandidatski status na čekanju

Ako bi joj se sada dodijelio status kandidata, to bi značilo da se u potpunosti odustaje od svih postavljenih uslova.

(Patria) - Europsko vijeće priznaje europsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju.

"Budućnost tih država i njihovih građana je unutar Evropske unije. Evropsko vijeće je odlučilo dodijeliti status zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji", navodi se u nacrtu zaključka koje će lideri 27 država članica usvojiti na sastanku Evropskog vijeća u četvrtak i petak u Briselu.

U nacrt zaključka Jutarnji list imao je uvid, a u njemu je naglašeno da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za članstvo u Europsku uniju.

S druge strane, Europska komisija je, navodno, odbila dati status kandidata Bosni i Hercegovini, iako se pojavila i ta ideja, te su i pojedini predsjednici država bili za takvu ideju.

Podsjetimo, Europska komisija je davno BiH postavila 14 uslova za sticanje statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu, ali ih naša zemlja još nije ispunila sve.

“Ako bi joj se sada dodijelio status kandidata, to bi značilo da se u potpunosti odustaje od svih postavljenih uslova. Dok Ukrajina i Moldavija dobivaju status kandidata samo tri mjeseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije”.

Podsjetimo, europski komesar za proširenje Oliver Varhelji nedavno je, odgovarajući na pitanje zbog čega se nije razgovaralo o Bosni i Hercegovini, kazao da BiH mora ispuniti 14 prioriteta.

"Kada se radi o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine ona također vodi svoj pristupni proces. To je proces bazirana na meritumu i to je predsjednica podvukla i primjenjuje se na svaku pojedinu zemlju kandidata. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 prioriteta koji su navedeni u našem mišljenju koje je potvrđeno od Europskog vijeća. Još uvijek čekamo na zemlju da to ispuni. Ako bismo ponovo pregovarali o uslovima koji su jasno izneseni, onda bismo pravili ublažavanje pristupnog procesa i to je nešto što nećemo raditi", rekao je Varhelji.

Prije tri godine Europska unija postavila je pred Bosnu i Hercegovini 14 prioriteta koje mora ispuniti kako bi dobila kandidatski status, a do danas u cijelosti ispunjen je samo jedan dok vlast i dalje blokira usvajanje ključnih zakona koji bi omogućili borbu protiv korupcije.

Transparency International u BiH objavio je prošle godine koja pokazuje da je BiH uspjela samo da formira Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje i to je jedini ispunjeni prioritet na evropskom putu.

Na samitu lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana očekuje se rasprava o uslovima za BiH, a našu državu će predstavljati predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

U Briselu je 12. juna usaglašen dokument bh. političkih lidera i predstavnika EU na čelu sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom iz čega je proizašla nada da će BiH dobiti kandidatski status.  

#BiH