Članak

Političke stranke kroje liste za Predstavnički dom PS BiH, borba za pozicije iz Kantona Sarajevo

Iz FBiH se dodjeljuje sedam kompenzacijskih mandata

SARAJEVO, (Patria) - Političke stranke koje su prijavile učešće za državni nivo odnosno Parlamentarnu skupštinu BiH (Predstavnički dom PS BiH) užurbano pripremaju liste kandidata. Prema rokovima koje je propisala Centralna izborna komisija podnošenje kandidatskih listi počinje 22. juna, a završava 4. jula. Konačna ovjera je predviđena do 29. jula. Također stranke će podnijeti kandidatske liste za kompenzacijske mandate, a rok je do 3. avgusta.

S obzirom na značaj Predstavničkog doma PS BiH, političke stranke pažljivo biraju kandidate, nosioce, kao i kompenzacijske liste. Evidentno je da će najveći pritisak biti na pozicije iz Kantona Sarajevo, te će broj glasova biti odlučujući faktor za dodjelu mandata, a šansu mogu tražiti i u kompenzacijskim mandatima. 

Prema Izbornom zakonu BiH Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sastoji se od 42 člana, od kojih 28 neposredno biraju birači registrovani u Centralni birački spisak za glasanje za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, a 14 neposredno biraju birači registrovani u Centralni birački spisak za glasanje za teritoriju Republike Srpske.

Od 28 članova sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, 21 član se bira iz višečlanih izbornih jedinica prema formuli proporcionalne zastupljenosti, a sedam su kompenzacijski mandati izabrani sa teritorije Federacije.

Od 14 članova, koje neposredno biraju birači registrovani u Centralni birački spisak za glasanje na teritoriji Republike Srpske, devet se bira iz višečlanih izbornih jedinica prema formuli proporcionalne zastupljenosti, a pet su kompenzacijski mandati izabranih sa teritorije Republike Srpske kao cjeline.

Raspored mandata:

21 mandat iz pet višečlanih izbornih jedinica za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, raspodjeljuje se na sljedeći način:

a) Izborna jedinica 1 sastoji se od Kantona 1 (USK) i Kantona 10 (Livno) i bira tri člana,

b) Izborna jedinica 2 sastoji se od Kantona 7 (HNK) i Kantona 8 (ZHK) i bira tri člana,

c) Izborna jedinica 3 sastoji se od Kantona 5 (BPK) i Kantona 9 (KS) i bira četiri člana,

d) Izborna jedinica 4 sastoji se od Kantona 4 (ZDK) i Kantona 6 (SBK)  i bira šest članova i

e) Izborna jedinica 5 sastoji se od Kantona 2 (PK) i Kantona 3 (TK) i Brčko Distrikta BiH i bira pet članova.

Devet mandata iz tri višečlane izborne jedinice za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sa teritorije Republike Srpske, raspodjeljuje se na sljedeći način:

a) Izborna jedinica 1 sastoji se od gradova: Banja Luka i Prijedor i općina: Krupa na Uni, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Laktaši, Srbac, Prnjavor, Petrovac, Oštra Luka, Čelinac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Jezero, Kneževo, Kotor Varoš, Šipovo, Kupres i Kostajnica i bira tri člana,

b) Izborna jedinica 2 sastoji se od gradova: Doboj i Bijeljina, općina Derventa, Brod, Vukosavlje, Šamac, Donji Žabar, Modriča, Pelagićevo,Petrovo, Lopare, Ugljevik, Teslić i Stanari i Brčko distrikta BiH i bira tri člana i

c) Izborna jedinica 3 sastoji se od gradova Trebinje i Zvornik i općina: Osmaci, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Srebrenica, Sokolac, Han Pijesak, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Trnovo, Pale, Rogatica, Višegrad, Istočni Mostar, Nevesinje, Kalinovik, Gacko, Foča, Novo Goražde, Čajniče, Rudo, Berkovići, Ljubinje, Bileća i Milići i bira tri člana.

#BiH