Članak

Šest lidera Zapadnog Balkana na Samitu EU u Briselu, šansa za Albaniju i Sjevernu Makedoniju

Od zemalja Zapadnog Balkana također će biti zatraženo da se usklade sa vanjskom politikom EU, posebno kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

SARAJEVO, (Patria) - Naredne sedmice u Briselu će 23. i 24. juna biti održan Samit lidera EU, a prvog dana 23. juna pozvani su i lideri šest zemalja Zapadnog Balkana BiH, Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije gdje će biti još jednom ukazano na strateški značaj regije za Evropsku uniju.

Od zemalja Zapadnog Balkana također će biti zatraženo da se usklade sa vanjskom politikom EU, posebno kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Izuzetno je značajno da imamo taj sastanak 27 lidera iz EU i šest lidera zemalja Zapadnog Balkana. Sjest će zajedno, provesti cijeli dan zajedno, razgovarati o važnim temama današnjice. Ključni politički momenat također će biti na dnevnom redu, kao i pitanje Ukrajine, ali i zahtjev da svih šest zemalja u ovoj regiji bude uz nas, da se usaglase sa nama jer ovo nije vrijeme da neko bude neutralan. Vrijeme je da se pokaže da ste uz nas", kazao je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler u četvrtak za FTV.

Izrazio je očekivanje da će na Samitu lidera biti odobreno zeleno svjetlo da Sjeverna Makedonija i Albanija otpočnu proces pregovora, ali je napomenuo da se odluke unutar EU donose jednoglasno.

Kada je riječ o trenutnoj ekonomskoj situaciji i nabavci energenata, Sattler je kazao da sa strane EU može reći da se pripremaju programi i za pomoć BiH i Zapadnom Balkanu da prevaziđu ovaj teški period.

"Npr. sada smo uspostavili zajedničku platformu za kupovinu energenata, plina tečnog, prirodnog gasa, hidrogena. To su buduće tehnologije i otvorili smo i to za BiH, Zapadni Balkan jer ljudi osjećaju na vlastitim džepovima jako puno poskupljenja", kazao je Sattler. 

#BiH