Članak

Čovićevi uvjeti u Briselu nisu prošli, nema ruke na koje može računati u PD PS BiH

Čovićev ultimatum nije prošao...

Piše: Amra Vrabac 


Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović još uvijek je „optimista“ da će doći do izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se oktobarski izbori mogli provesti, a rezultati implementirati po HDZ-ovim željama. Taj optimizam je porastao nakon jučerašnjeg usvajanja HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH kojeg su podržala četiri delegata HDZ-a i tri delegata SNSD-a.

Zakon se upućuje Predstavničkom domu PS BiH gdje bi trebao biti razmatran po hitnoj proceduri. No, kako sada stvari stoje za ovaj zakon ne postoje 22 potrebne ruke. Iako je Čović u ranijem  periodu imao za sagovornike predsjednike SBB-a i Naroda i pravde koji su učestvovali na razgovorima o Izbornom zakonu u Neumu, iz SBB-a su jučer jasno poručili da neće podržati ovaj zakon. Iz NIP-a su isto najavili.

Sada Čović poziva zastupnike da izglasaju zakon, a samo prije nekoliko dana pitao se zašto su pojedini predsjednici stranaka koji imaju po jednog zastupnika pozvani na sastanak u Brisel kojem Čović nije želio prisustvovati dok se ne ispune njegovi zahtjevi. Kada na to nije bilo odgovora, Čović je ostao u hotelskoj sobi.

„Kada sam vidio ko je sve pozvan pa jasno je sve bilo. Vi ste dobili jedan format u kojem nastupate ispred HNS-a i jedini ste gore pozvani, a s druge strane imali ste pozvano 15 bošnjačkih i srpskih stranaka. Tamo je bilo šest sedam stranaka koje imaju samo po jednog predstavnika. Ja sam rekao tu smo u Briselu, ako ste u stanju napraviti drugačiji format, tu smo. Ako niste, poslat ćemo vrlo jasnu poruku da to nema smisla“, kazao je Čović i otkrio da njegovi uslovi nisu bili prihvatljivi ni za predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela kao ni za komesara za sigurnosnu i susjedsku politiku Josepa Borrella.

Interesantno je da Čoviću nisu smetali predsjednici s jednim zastupnikom kada su pregovarali u Neumu o Izbornom zakonu BiH (Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković, Nermin Ogrešević) ali da mu u Briselu nisu bili prihvatljivi. Ili na dio njih nije mislio!?

Podsjećamo, Radončić se zbog obaveza nije pojavio u Briselu, dok su predsjednici SDA – Bakir Izetbegović, SDP BiH – Nermin Nikšić, NIP – Elmedin Konaković, Naše stranke – Edin Forto, Nezavisnog bloka – Senad Šepić, PDA – Elzina Pirić, DF-a Željko Komšić i kao član Predsjedništva BiH i Šefik Džaferović kao predsjedavajući Predsjedništva BiH zajedno sa predsjednikom SNSD-a i članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, predsjednikom DNS-a Nenadom Nešić, US-a Nenadom Stevandićem, SP-a Petrom Đokićem, PDP-a Branislavom Borenovićem razmatrali dokument i na kraju ga prihvatili o evropskom putu BiH i neophodnim reformama. Svoju saglasnost nisu dali Borenović i Nešić. 

Inače, u Predstavničkom domu PS BiH SDA ima 8 zastupnika, SDP BiH 4, Naša stranka 3, DF 3, NIP 1, SBB 1, NES 1, PDA 1, SD 1 što je ukupno 23 zastupnika. Prema računici, HDZ ima pet zastupnika što nije dovoljno za potrebnu entitetsku većinu da bi zakon bio usvojen.

#BiH