Članak

Magazinović nastavlja borbu: Traži iskustva o liječenju i nabavci kanabisa za liječenje

Sada moli da mu se pišu iskustva o liječenju i problematici u nabavci kanabisa za liječenje.

(Patria) - Prije više od tri godine, na molbu Irfana Ribića, Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH aktivno se uključio u borbu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Njegova borba i danas traje i kako ističe u isto vrijeme, ova tema postala je njegova strast i frustracija.

"Koraci koje smo do sada napravili jesu mali, u ovom trenutku sigurno nedovoljni, ali za naše društvo vrlo značajni. Nismo i nećemo se umoriti, ali samo sa vama možemo nastaviti dalje. Irfan i ja vas pozivamo da nam pomognete u daljoj borbi. Hajde da zajedno podsjetimo nadležne iz ministarstava zašto je neophodno hitno donijeti izmjene Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga koje će omogućiti legalno korištenje kanabisa u medicinske svrhe", istakao je Magazinović.

Sada moli da mu se pišu iskustva o liječenju i problematici u nabavci kanabisa za liječenje.

"Svoja iskustva pošaljite na mail: [email protected] – sa vašim imenom ili anonimno, ako tako želite. Mi ćemo sva vaša iskustva objediniti u jedan dokument, objaviti ga (poštujući anonimnost kada to zatražite) i dostaviti nadležnim ministarstvima, ali i mojim kolegama zastupnicima u Parlamentu BiH, kako bi ih podsjetili o kakvim problemima i posljedicama govorimo kada tražimo legalizaciju medicinske upotrebe kanabisa.

Znate da godinama Irfan i ja radimo na aktualiziranju ovog pitanja i okupljanju donosilaca odluka, zastupnika, entitetskih ministara zdravlja, predsjedavajućeg Vijeća ministara i državnih ministara sigurnosti i civilnih poslova i brojnih drugih osoba u vezi pitanja za koje svi tvrde da se slažu. Naučna istraživanja u proteklih dvadeset godina nude čvrste rezultate koji pokazuje da upotreba kanabisa olakšava niz različitih simptoma – uključujući bolove, anksioznost, nesanicu. Ulje kanabisa koriste ljudi oboljeli od teških malignih oboljenja, multiple skleroze, epilepsije, reumatoidnog artritisa i drugih.

Jasni su koraci na svjetskom planu po pitanju omogućavanja upotrebe kanabisa za medicinsko liječenje, a regulacija ovog pitanja u Bosni i Hercegovini značila bi omogućavanje adekvatne pomoći velikom broju ljudi, ljekarsku podršku u procesu liječenja i zakonski uređeno tržište. Zajedničko djelovanje jedini je način postizanja jasnog cilja – olakšati ljudima borbu za zdravlje, život i dobrobit. Mi ne odustajemo od ideje da je to moguće i u zemlji u kojoj se ponekad čini da ništa nije moguće", dodao je Magazinović.

#BiH