Članak

Dodik pozvao Erdogana u Banja Luku, najavio zaduženje kod turskih banaka

Ponovio je da je za Erdogana i dalje otvoren poziv da pored Sarajeva posjeti Banja Luku.

(Patria) - Član Predsjedništva BiH danas je u Istanbulu održao sastanak sa ministrom  vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušoluom. Nakon sastanka nije krio zadovoljstvo niti je štedio riječi hvale za turskog predsjednika Recepa Tayxipa Erdoogana.

Јedna od tema na sastanku bila je i situacija u BiH koju, naveo je Dodik, Čavušoglu dobro poznaje.

- Ponovo smo rehabilitovali jednu staru temu, a to je da se putem trilateralnog sastanka na kojem bi s jedne strane bili Erdogan kao predsjednik Turske, Zoran Milanović kao predsjednik Hrvatske i Aleksandar Vučić kao predsjednik Srbije, te trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda iz BiH da bi mogli da nađemo energiju i volju da napravimo određeni dogovor koji bi dodatno stabilizovao situaciju u samoj BiH – poručio je Dodik.

Kazao je da sa Turskom dijelimo značajne stavove i vrijednosti.

"Cijenimo da nema potrebe da se bude na bilo čijoj strani, da treba biti na strani mira, da treba gledati poziciju svoje zemlje i u tom pogledu dijelimo iste vrijednosti. Mislim da će Turska biti veoma važna u budućnosti – naglasio je Dodik govoreći o ratu u Ukrajini. 

Kazao je kako predsjednik Erdogan brine o svim nacijama i svim narodima u BiH.

"Erdogan je veoma zainteresovan da dođe do pokretanja izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd", dodao je. 

Dodik je sa Čavušoluom razgovarao i snabdijevanju hranom i energijom.

"Bit će mnogo problema oko snabdijevanja hranom i energijom. Turska je velika zemlja i imaju dovoljne hrane. U BiH je potrebno razgovarati o tome kako nabaviti određene robne zalihe posebno RS i FBiH kada je riječ o nafti i neke sirovine i prehrambene proizvode. I to smo razgovarali da se putem njihovih banaka obezbijede određena sredstva kako bi mogli da na vrijeme intervenišemo", dodao je. 

Ponovio je da je za Erdogana i dalje otvoren poziv da pored Sarajeva posjeti Banja Luku.

"Predsjednik Erdogan je veliki državnik jedne velike stabilne i važne države koja proprima sve važniju ulogu i mislim da je važno da imamo s njima dijalog po svim značajnim pitanjima", zaključio je Dodik. 

#BiH