Članak

Federacija ne dijeli BiH, uredbom o građenju nije zabranjen rad firmama i pojedincima iz RS -a

Oglasio se i resorni ministar.

(Patria) - Ministarstvo prostornog uređenja F BiH u odgovoru za Patriju tvrdi da Uredbom o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju firme iz RS-a nisu ni na koji način diskriminirane te onemogućene u smislu poslovanja na prostoru entiteta Federacija Bosne i Hercegovine. Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić krajem maja je najavila kako pripremaju informaciju koju će predočiti Vladi RS, a prema kojoj bi se izradio propis za zabranu rada građevinskim firmama iz Federacije Bosne i Hercegovine na području Republike Srpske. Ovo je, kako je rekla, odgovor na ranije donesenu odluku Vlade FBiH kojom se onemogućava rad firmama iz RS u FBiH.

Do reakcije iz RS-a nije došlo jer je prema njihovim informacijama Vlada F BiH promijenila dio kojom je propisano da se uz zahtjev za izdavanje ovlaštenja fizičkog lica, što je uslov za dobijanje ovlaštenja pravnog lica, dostavlja i ovjerena kopija uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenom na području FBiH.

- Vlada Federacija BiH dijeli BiH. Stvara državu u državi. BiH je jedinstveno tržište, a oni se zatvaraju i ne dozvoljavaju našim subjektima da budu na tržištu. Inženjer iz Republike Srpske ne može dobiti licencu ukoliko je nije položio u FBiH, a njihov inženjer može položiti ispit u FBiH i dobije licencu i u Republici Srpskoj. Trenutno je lakše našim građevincima dobiti posao u Srbiji, Hrvatskoj nego u Federaciji BiH", rekla je ranije Srebrenka Golić

Resorni ministar u F BiH Josip Martić smatra da su sve te reakcije pomalo začuđujuće, te da predstavljaju iskaz evidentno pogrešnog tumačenja. U Federaciji i dalje poslove izvođenja radova i projektiranja mogu obavljati firme iz cijele Bosne i Hercegovine, pa tako i one sa sjedištem u Republici Srpskoj.

- Namjera je da se kroz uspostavljanje registra licenciranih inženjera ima uvid u kompetencije projektanata, kontrolora, nadzora, i voditelja gradilišta na objektima i građevinama za koje samo Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje odobrenja za građenje, dakle na najsloženijim zahvatima. Za sve one građevine za koje građevinske dozvole izdaju općine i županije sve ostaje kao i do sada”, ističe federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Iz Ministarstva za Patriju kažu da su odredbama članka 1. Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju (,,Službene novine Federacije BiH", br. 25a122 i 42122, u daljnjem tekstu: Uredba), propisani su:

- uvjeti i način uređenja gradilišta,

- način izvođenje obavezne dokumentacije na gradilištu,

- sudionici u građenju građevina i zahvata za koje odobrenje za građenje/uklanjanje izdale Federalno ministarstvo prostornog uređenja,

- uvjeti za izdavanje i oduzimanje ovlaštenja pravnim i fizičkim osobama,

- registar ovlaštenja izdanih pravnim i fizičkim osobama,

- nadzor i kaznene odredbe.

Osim toga ministar Martić navodi da je odredbama članka 41. Uredbe propisano da je projektant pravno lice registrovano za izradu projektne dokumentacije koje je upisano u sudskom registru na teritoriju Bosne i Hercegovine i koje posjeduje odgovarajuće ovlaštenje Federalnog ministarstva.

Ističe da je svakako jedan od učinaka koji se htio postići ovom Uredbom bio taj da se i na određeni način zadrži u punom kapacitetu nadležnost ovog ministarstva u pogledu organiziranja polaganja stručnih ispita.

“Ovo se najvećim dijelom odnosi na poticanje stručnih osoba koje dolaze sa područja Federacije da stručni ispit polažu pri ovom ministarstvu. I ono najvažnije što je unijelo dosta pomutnje, sve one stručne osobe koje su položile stručni ispit kod nadležnog ministarstva RS imaju sva prava koja su im i do sada pripadala. I da se vratim na početak, kolege iz Republike Srpske su iskazale neopravdano nezadovoljstvo, jer Federacija je uvela u ovom propisu alat, registar koji u RS-u egzistira dulje vrijeme. Dakle ništa se značajno nije promijenilo u odnosu na stečena prava stručnih osoba i firmi iz Republike Srpske”, naglašava ministar Martić.

Iz Ministarstva su u svom dopisu naveli da odredbama članka 49. Uredbe je propisano da zahtjev za izdavanje ovlaštenja fizička osoba podnosi Federalnom ministarstvu te uz zahtjev prilaže:

- ovjerenu kopiju diplome visoke stručne spreme (VSS-VIl stepen) ili minimalno 240 ECTS bodova Il ciklusa visokog obrazovanja,

- ovjerenu kopiju uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenom na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine ili ovjerenu kopiju uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenu na teritoriju SFRJ do 06.04.1992. godine ili ovjerenu kopiju uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenom na prostoru Bosne i Hercegovine do stupanja na snagu ove uredbe, odnosno rješenje o oslobađanju od polaganja stručnog ispita izdato od nadležnog organa,

- dokaz o radnom iskustvu u struci na poslovima za koje se traži ovlaštenje u trajanju od minimalno 5 (pet) godina,

- potpisanu radnu biografiju (CV) s popisom poslova u struci. 

#BiH