Članak

Nikšić: SDA i HDZ opet biraju ljubav, policija HNK se dijeli po etničkoj liniji

Možda sam naivan, ali želim pozvati sve zastupnike u Skupštini HNK da se odupru političkom nalogu kojim se doprinosi urušavanju inistitucija sistema i podjeli države.

(Patria) - Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić smatra kako je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima HNK pucanj u demokratsku državu i depolitizaciju javnih službi.

„To je jedan od koraka na koje su se obavezali subjekti koji su podržali Briselski sporazum od prije dva dana pa i Bakir Izetbegović u ime SDA. Da li je moguće da samo dva dana nakon tog sporazuma SDA i Izetbegović između evropskog puta Bosne i Hercegovine i partnertsva s HDZ-om, opet biraju ljubav i saradnju s HDZ-om na urušavanju demokratskih standarda, slabljenju državnih institucija i podjele policije po etničkoj i stranačkoj liniji?

Uvođenje funkcije zamjenika komesara, uz poziciju komesara, te naglašavanje da ova dva dužnosnika moraju biti različite narodnosti, čin je faktičke podjele MUP-a HNK na dvije stranačke policije. Razvlašćivanje policijskog komesara i ponovno uvođenje zakonskih odredbi po kojim svoje postupke mora usaglašavati sa ministrom unutrašnjih poslova HNK, prvenstveno u oblasti kadrovske politike, zapravo je vraćanje MUP-a HNK pod političku kontrolu. Radi se o onemogućenju vršenja dužnosti, koje su u nadležnosti komesara.

Uvođenjem zamjenika komesara, što je praksa koja ne postoji nigdje drugo u Bosni i Hercegovini, dodatno se "vežu ruke" komesaru. On na ovaj način postaje u potpunosti ovisan o političkom utjecaju i suštinskom stranačkom konsenzusu SDA i HDZ, ukoliko želi poduzeti bilo kakve konkretne korake u službi.

Naravno, ponovno ćemo od SDA slušati i čitati pamflete o borbi protiv korupcije i kriminala u koje više ne vjeruju ni njihovi najekstremniji sljedbenici. Istina je da na ovaj način SDA i HDZ žele zaštiti svako svoje kriminalce.

Siguran sam da su to prepoznali i predstavnici međunarodne zajednice, zbog čega ih pozivam da iskoriste svoj utjecaj i poziciju da osude, pa i osujete sutrašnju namjeru usvajanja štetnih zakonskih odredbi koje će imati dalekosežne posljedice i uvesti dodatnu institucionalnu segregaciju.

Možda sam naivan, ali želim pozvati sve zastupnike u Skupštini HNK da se odupru političkom nalogu kojim se doprinosi urušavanju inistitucija sistema i podjeli države, dijeljenjem javnih službi i pozicija po etničkoj osnovi. SDP BiH neće dati podršku ovom sramnom pokušaju dodatne politizacije policijskih službi i njihovog svođenja na "palice" vladajuće politike“, navodi Nikšić.

#BiH