Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 10.04.2014 00:00:00

Misija SAD u BiH: Otvorite Zemaljski muzej što prije!

Zemaljski muzej: Niko nema pravo da ga uskrati građanima BiH i svijeta

Misija Sjedinjenih Američkih Država u BiH, uključujući Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID), upućuje čestitke institucijama vlasti u BiH na koracima poduzetim ka ponovnom otvaranja Zemaljskog muzeja BiH, i traži brzo pronalaženje rješenja za preostale prepreke za otvaranje vodeće kulturne institucije BiH, saopćeno je danas iz Ambasade SAD, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

- Građani BiH s pravom su ponosni na svoju bogatu istoriju i kulturu – istoriju i kulturu koja zaslužuje da bude podijeljena sa građanima ove zemlje i ostatka svijeta. Ove godine, Sarajevo obilježava ponovno otvaranje Vijećnice, stogodišnjicu Prvog svjetskog rata, domaćin je svjetskih izložbi i Sarajevo Film Festival. Potičemo vlasti da reaguju i, prije nego što se pomenuti događaji dese, ponovno otvore Zemaljski muzej BiH, te da ga nikada ponovo ne zatvore - navodi se u saopćenju. 

Ovakva situacija je nedopustiva u slobodnom društvu, rekao je tim povodom Dejvid Bart (David Barth), direktor Misije USAID-a, javlja NAP.

- Dužnost je izabranih vlasti da štite svoje institucije kulture. Niko nema pravo da ih drži zatvorene i uskraćuje ljudima pravo na njihovu baštinu. USAID predan da pruži podršku Zemaljskom muzeju BiH - naveo je.

Građani Bosne i Hercegovine, kako se ističe u saopćenju, i cijelog svijeta, zaslužuju priliku da ponovo uživaju u blagu Zemaljskog muzeja – blagu poput sarajevske Hagade, iluminiranog sefardskog rukopisa iz 14. vijeka čija vrijednost je procijenjena na 700 miliona dolara, biblioteke od 250.000 svezaka, opsežnu kolekciju narodnih nošnji, poznatu entomološku kolekciju, i jedinstvenu kolekciju neolitičke keramike pronađene u međunarodno poznatom nalazištu u Butmiru.

Vlada FBiH je jučer donijela odluku da će poslati pismo predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Vjekoslavu Bevandi za rješavanje statusa ovih institucija, a Vlada FBiH je već u budžetu ove godine predvidjela 1,8 miliona KM za kulturne institucije od državnog značaja, javlja NAP. 

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android