Članak

Dragan Čović bi da modificira usaglašeni dokument bh. lidera, Michela, Borrella!

Naime, Čović je danas zatražio dvije dopune kako bi se i on pridružio listi saglasnih predsjednika parlamentarnih partija iz BiH.

(Patria) - Kažu da je jutro pametnije od noći pa je nakon prespavane briselske noći predsjednik HDZ Dragan Čović odlučio postaviti svoje uslove za prihvatanje već usaglašenog dokumenta "Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na evropskom putu". 

Naime, Čović je danas zatražio dvije dopune kako bi se i on pridružio listi saglasnih predsjednika parlamentarnih partija iz BiH. On je došao u Brisel na poziv predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela ali se nije pridružio sastanku političkih lidera BiH jer nije želio "sjediti i slikati se sa Željkom Komšićem". Sastanku je prisustvovao i Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. 

Kako javlja HINA Čović je zatražio i dopunu preambule i paragrafa 11. Interesantno je da traži uvrštavanje i Sporazuma iz Mostara iz juna 2020. godine koji su potpisali isključivo on i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, a na osnovu kojeg je izmijenjen Izborni zakon te održani izbori u Mostaru nakon 12 godina. Ono što je interesantno je da u tom sporazumu postoji "legitimno predstavljanje", pa bi uvrštavanje tog sporazuma u usaglašenu izjavu bh. lidera bila pobjeda Dragana Čovića i "legitimno predstavljanje" bi ostalo da živi. 

U preambuli se kaže da čelnici parlamentarnih stranaka u BiH ponavljaju svoju predanost “očuvanju načela vladavine prava i provedbi slobodnih i demokratskih izbora kao i razvoju demokratskih institucija na svim razinama vlasti”.

Čović traži da se na tu rečenicu u preambuli teksta doda: “u skladu sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. listopada 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. lipnja 2020.”

U njemu su se potpisnici obvezali da će se promjene Izbornog zakona BiH temeljiti na „legitimnom izboru i legitimnom političkom predstavljanju” konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda.

Čović traži i promjene u paragrafu 11 usuglašenog dokumenta, koji kaže da se čelnici slažu da će unutar šest mjeseci od formiranja vlasti na svim razinama usvojiti izborne i ograničene ustavne reforme koje trebaju biti usklađene s presudama Europskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, s preporukama OESS/ODIHR-a i GRECO-a.

Čović predlaže promjenu toga paragrafa, da se u njega ubaci rečenica koja kaže da se “izborne reforme koje će osigurati provedbu izbornih rezultata u vezi s Domovima naroda trebaju hitno usvojiti u skladu sa sporazumima spomenutim u preambuli”, to jest sa sporazumom o provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava potpisanog u Bruxellesu 1. listopada 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. lipnja 2020.

#BiH