Članak

Obilježena 30. godišnjica odbrane Donjeg Kotorca

Osim delegacije Općine Ilidža, počast šehidima i poginulim borcima Donjeg Kotorca odale su njihove porodice, prijatelji, komšije, predstavnici boračkih udruženja Općine Ilidža i političkih partija. 

SARAJEVO, (Patria) - U Butmiru i Donjem Kotorcu danas je učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježena 30. godišnjica od prvog napada na Donji Kotorac, koji su agresorske snage izvele 13. juna 1992. godine, a koji se obilježava i kao dan Mjesne zajednice Donji Kotorac. 

Na današnji dan prije tačno 30 godina agresori su s nekoliko tenkova i transportera provalili ogradu Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te su se pozicionirali u Donjem Kotorcu u želji da ovo naselje odsjeku od Butmira. 

Veliku hrabrost tog dana, koji se obilježava kao "Odbrana Donjeg Kotorca", iskazali su Nedžad Delić i Bajram Hasanović, koji su protuoklopnim sredstvima uspjeli osujetiti i zaustaviti četnički napad.

Nažalost nakon što je zoljom pogodio transporter, a svežanj bombi bacio pod tenk, Delića je pogodio snajperski hitac. U istom napadu Hasanović je osom gađao drugi tenk, ali neuspješno. Uprkos promašaju, agresori su shvatili da branioci Donjeg Kotorca raspolažu sa protuoklopnim sredstvima zbog čega se povlače i odustaju od napada na ovo naselje sve do marta 1993. godine.  

Kroz današnji historijski čas svi prisutni su se podsjetili važnosti bitke koja se odigrala prije 30 godina, a učenice i učenici Osme osnovne škole "Amer Ćenanović" svojim nastupom uveličali su današnje obilježavanje godišnjice prve bitke za Donji Kotorac, koja se uzima i kao datum formiranja 4. Motorizovanog bataljona 4. Viteške motorizovane brigade. 

- Uvijek kažem da na ovakvim obilježavanjima nije jednostavno govoriti, no svakako da treba njegovati sjećanje na sve važne i odsutne bitke i događaje tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu koji su se desili na području općine Ilidža - kazao je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža. 

Načelnik Muzur predvodio je delegaciju Općine Ilidža, koju su pored njega činili predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić i njegovi zamjenici, Samir Avdić i Redžo Lemezan. 

- Drago mi je, s tim se posebno ponosim, što na obilježavanjima sada vidim djecu čiji su djedovi bili učesnici događaja koji obilježavamo danas, prisjećajući se naših šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca - naglasio je Muzur. 

Osim delegacije Općine Ilidža, počast šehidima i poginulim borcima Donjeg Kotorca odale su njihove porodice, prijatelji, komšije, predstavnici boračkih udruženja Općine Ilidža i političkih partija. 

Delegacije su posjetile i mezar rahmetli Amera Ćenanovića, bivšeg načelnika Općine Ilidža, dok je u petak proučena i Hatma dova šehidima i umrlim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

#BiH