Članak

Obilježena 29. godišnjica oslobađanja Mijatovića kose i pogibije Safeta Isovića

Vitezovi su u kratkom naletu, njih oko 120, za 20-tak minuta oslobodili ovaj prostor, odakle se sijala smrt po novogradskim naseljima.

SARAJEVO, (Patria) - Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je na Mijatovića kosi obilježena 29. godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja Safeta Isovića, zamjenika komandanta Druge viteške brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i ministar za boračka Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je u svom obraćanju podsjetio prisutne na važnost ovakvih datuma, ali i važnost njegovanja kulture sjećanja.

''Ovakvi datumi služe nam kao trajni podsjetnik naše historije, nažalost njih je mnogo u našoj domovini. Mi ne smijemo zaboraviti ko su bili ljudi zaslužni za našu slobodu, jer oni tada nisu zaboravili na nas. Upućujem posebne selame i pozdrave porodici Safeta Isovića i moram da kažem da je sin Adi slika svog rahmetli oca, a upravo su naši mladi ti koji moraju naslijediti tradiciju kulture sjećanja, kako ne bi došlo do trajnog zaborava'', poručio je ministar Osmanović.

Dvanaestog juna 1993. godine Safet Isović poveo je "vitezove" da oslobode Mijatovića kosu da bi se ublažio pritisak na naselje heroja Sokolje i da bi se ono moglo kasnije uspješnije braniti. Vitezovi su u kratkom naletu, njih oko 120, za 20-tak minuta oslobodili ovaj prostor, odakle se sijala smrt po novogradskim naseljima.

Nažalost, u toj bici od minobacačke granate život je izgubio Safet Isović, kojeg su borci odmilja zvali Tigar sa Žuči. Safet Isović je poginuo u jeku oslobađanja ovog prostora, ne dočekavši vijest da je Mijatovića kosa oslobođena. U ratnom periodu od sedam dana Druga viteška ostala je bez komandanta i zamjenika komandanta brigade.   
 

#BiH