Članak

GSS FBiH vježbao spašavanje na Smetovima kod Zenice

Tokom vježbe podršku je dala i Medicinska komisija GSS FBiH prateći rad medicinskih timova na terenu.

SARAJEVO, (Patria) - Gorska služba spašavanja Federacije BiH godišnjim planom rada predviđa zajedničku vježbu spašavanja, a ovogodišnji domaćin je bila Stanica Zenica koja je predvodila aktivnosti u subotu i nedjelju 11. i 12.06.2022. godine.

Plan aktivnosti uključivao je subotnju smotru na Trgu Alije Izetbegovića, a u nedjelju je organizovana kompleksna zajednička vježba sa tri akcije spašavanja na različitim lokalitetima.

U aktivnostima je učestvovalo preko 70 spasilaca iz 8 stanica članica GSS FBiH, a cilj je bila zajednička vježba, upoznavanje i timsko djelovanje.

U subotu svoje resurse GSS FBiH je stavila na raspolaganje i učestvovala u potrazi nestale osobe u Begovom Hanu sa pretraživanjem terena za koji je procijenjeno da se nestala I. B. kretala, kao i dva čamca sa pretraživanjem na vodi. Potraga je obustavljena u kasnim poslijepodnevnim satima bez pronalaska.

U nedjelju, 12.06. 2022. godine u ranim jutarnjim satima počelo je okupljanje spasilaca na Smetovima kod Zenice i pripreme za vježbu.

Naime, scenarij vježbe uključivao je dvije potrage nestalih planinara i trail trkača, dok je treće spašavanje povrijeđenog bicikliste na opasnom terenu Bijelih voda na lokalitetu Smetova.

Akcija potrage u kojoj su bili uključeni dronovi za pretraživanje terena i K9 tim u kratkom roku je uspješno završena. Prateći trag, potražni pas je pronašao unesrećenog, a tim za izvlačenje dalje je preuzeo transport unesrećenog.

Akcija izvlačenja unesrećenog bicikliste bila je kompleksna zbog karakteristika terena koji je dodatno otežan obilnim padavinama prethodnih dana. Ipak, povrijeđeni je zbrinut od strane medicinskog tima te štafetnim izvlačenjem prebačen do putne komunikacije gdje je dalje upućen prema hitnoj medicinskoj službi.

Podršku tokom vježbe pružilo je 10 članova Radio kluba Zenica i Radio amatera iz Tuzle, odnosno mreže za opasnost sa postavljanjem mobilnih repetitora kojim su omogućili kvalitetnu radio veze tokom vježbe.

Tokom vježbe podršku je dala i Medicinska komisija GSS FBiH prateći rad medicinskih timova na terenu.

Pored toga imenovani kotrolori instruktori gorskog spašavanja pratili su i ocjenjivali kompletan tok vježbe.

Vježba je ocijenjena kao kvalitetna provjera znanja i prilika za aktivno djelovanje na terenu 8 stanica sa područja FBiH, a ovim aktivnostima pokazani su značajni resursi kojim se raspolaže za akcije spašavanja."

#BiH