Članak

U Briselu nema ni Šarovića, Nikšić ne očekuje spektakl, Dodiku problem definicija rata u Ukrajini

Nema ni Čovića i Radončića.

SARAJEVO, (Patria) - U Briselu je u toku sastanak lidera parlamentarnih stranaka iz BiH kod prvog čovjeka Evropskog vijća posvećen evropskim integracijama i budućnosti Bosne i Hercegovine. 

Kako je Patrija objavila, sastanku ne prisustvuje Dragan Čović, koji je prema informacijama iz evropske prijestonice ostao u hotelskoj sobi zbog zdravstvenih problema. Prema prvim informaciama Čović ima problema s krvnim pritiskom. 

Iznenađenje je da sastanku ne prisustvuje ni lider SDS-a Mirko Šarović, iako je njegov odlazak u Brisel bio najavljen. Predsjednik SBB-a ranije je najavio da neće prisustvovati zbog ličnih obaveza. 

Uoči sastanka lideri su dali izjave za javnost, a predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić ističe da od današnjeg sastanka ne treba očekivati nikakav spektakl.

- Ne bi nam bilo prvi put da potpišemo neke sporazume kojih se onda niko ne pridržava. Puno je važnije da shvatimo da imamo jedan vjetar u leđa od strane evropske administracije i da ozbiljno krenemo s reformama u BiH, koje će svim građanima u BIH omogućiti da se osjećaju svoji na svome - rekao je Nikšić.

Kako kaže, zajedno će sa svojim partnerima pokušati biti dio rješenja, ali da neće pristati na one stvari koje će nas vratiti unazad. Upitan koje su to stvari, naveo je najavljene poteze HDZ-a koji pokušava da se bazira samo na pojedinim provedbama presuda.

- Mi insistiramo na tome da se provedu sve presude međunarodnih sudova, u kojima se konstitutivnost ne spominje. Ali zbog historije koju mi imamo u BiH spremni smo i tu napraviti ustupak da se oko toga razgovara i da pričamo o vitalnom insteresu - poručuje Nikšić.

Mišljenja je da danas neće vjerovatno biti priče samo o Izbornom zakonu, već će se razgovarati i o drugim temama.

- Bit će priče o onome što imamo kao obavezu BiH na putu ka EU - tri zakona koja su dobro poznata, koja su prošla u Predstavničkom, ali se blokiraju u Domu naroda. Radi se o osnovnom uslovu za prvi iskorak na tom putu. Nije baš principijelno odbiti te zakone, a onda na istoj toj sjednici opet tražiti od Evropske komisije da imate ubrzan pristup BiH - dodao je Nikšić.

Lider SDA Bakir Izetbegović kaže da je vidio konture dokumenta o kojem će danas biti riječi na sastanku s Michelom.

- Riječ je o tome da se BIH pokrene na njenom evropskom putu, a da se prije toga urade stvari koje će nas pokrenuti - deblokade, smirivanje kriza u BiH, ispunjavanje bazičnih uslova poput usvajanja par zakona na evropskom putu. Više ćemo znati nakon sastanka - kratko je novinarima izjavio Izetbegović.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, poručio je kako mu je sve malo mistično.

- Od samog pozivanja, od dokumenta o kojem treba da razgovaramo. Dobra prilika da sjednu svi i s jedne i s druge strane - rekao je Dodik novinarima uoči sastanka.

Na pitanje je li dobio taj dokument, kazao je: "Znate kako, dadnu vam ga da ga pročitate i onda ga povuku".

- Nisu ni oni sigurni u taj dokument. Vidjet ćemo. Ja nisam ništa pročitao. Jedna od rečenica tamo je to da se sukob u Ukrajini okvalifikuje kao agresija. To je za nas, naravno, neprihvatljivo, mi na to nismo pristali, BiH nema taj stav, BiH se nije usaglasila s tim i to ne može da bude ni danas, jer nije donesena odluka u Predsjedništvu, kazao je Dodik, a upitan koji bi njemu rječnik odgovarao, rekao je: "Mir, stabilnost... A što se tiče Ukrajine i Rusije, što prije mir".

#BiH