Članak

Schmidt omogućio da se izbori mogu finansirati i iz akumuliranih sredstava

OHR je objavio Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

(Patria) - OHR je objavio Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

Ova Odluka stupa na snagu na privremenoj osnovi, sve dok je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta.

Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Član 1.

U članu 1.2a, stav (6) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” br. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24/06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13, 7/ 14, 31/16 i 41/20) mijenja se i glasi:

“(6) Ukupan iznos sredstava za provođenje izbora predviđen odgovarajućim budžetima, institucije iz st. (1), (2), (3) i (4) ovog člana moraju staviti na raspolaganje najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora.”

Iza stava (6) dodaju se novi stavovi (7), (8) i (9), koji glase:

“(7) U slučaju da budžet za fiskalnu godinu u kojoj se održavaju izbori nije usvojen, institucije iz stava (9) ovog člana obezbjeđuju sredstva za vrijeme privremenog finansiranja, bilo iz prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda preostalog nakon pokrića rashoda iz prethodnih fiskalnih godina, iz sredstava tekućih rezervi ili sredstava iz bilo kojeg drugog izvora ili kategorije prihoda.

(8) Nijedna odredba ovog člana ne smije se tumačiti na način na koji se sprečava raspodjela sredstava prije isteka roka iz stava (6).

(9) Za sprovođenje odredbi ovog člana nadležno je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine i institucije nadležne za izvršenje budžeta na relevantnom nivou vlasti.”

Član 2.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika, ili prvog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, koji god od tih dana nastupi ranije.

Kada je riječ o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine Schmidt je naveo u članu 11:

(8) Za izvršenje zahtjeva Centralne izborne komisije nadležno je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Izuzetno od odredbi bilo kojeg drugog zakona, ukoliko ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti ili neće da izvrši zahtjev Centralne izborne komisije za finansiranje izbora u propisanom roku, zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine će izvršiti takav zahtjev narednog dana po isteku navedenog roka.

(9) Kaznene odredbe iz člana 34. stav (2) ovog Zakona primjenjuju se na ministra i zamjenika ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine u slučaju neizvršavanja obaveza određenih  stavovima (2) i (7) ovog člana.”

Podsjećamo, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda nije želio udovoljiti zahtjevu CIK-a da iz akaumuliranih sredstava, a na raspolaganju je 39 miliona, da odobri sredstva nazivajući to nezakonitom odlukom. Izmjene zakona su predvidjele i sankcije ukoliko ministar i njegov zamjenik ne žele postupiti po zakonu.  

#BiH