Članak

Počinje dvodnevno zasjedanje PIC-a: Schmidt ima podršku za djelovanje prema kočničarima BiH

Upravni odbor i ovaj će put potvrditi svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

SARAJEVO, (Patria) - Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) održat će svoj redovni sastanak 7. i 8. juna 2022. godine, a nakon što su prošli održali u decembru 2021. godine. Situacija se od tada do danas dodatno zakomplicirala, a u pitanje se dovodi i održavanje Općih izbora u oktobru 2022. godine.  

U decembarskom komunikeu politički direktori PIC-a istakli su da Opći okvirni sporazum za mir i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH) te su sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Upravni odbor i ovaj će put potvrditi svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

U decembru su oštro osudili pokušaje secesije navodeći da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

Upravni odbor PIC-a posebno će pažnju posvetiti aktivnostima vlasti u RS-u koji su sinoć za šest mjeseci odgodili prijenos nadležnosti koji uključuje osnivanje entitetskih institucija i povlačenje iz državnih kao što su Sud BiH, Tužilaštvo BiH, OS BiH, VSTV, UIO BiH, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH...

"Potezi koje poduzima bilo koja strana, a kojima se ugrožava Opći okvirni sporazum za mir, imat će posljedice", naveli su u decembarskom komunikeu.

U međuvremenu su uslijedile nove američke sankcije Miloradu Dodiku, kao i britanske Dodiku i Željki Cvijanović. Jučer su SAD uvele sankcije Marinku Čavari, predsjedniku FBiH koji dolazi iz HDZ BiH i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja RS. Sankcije su uvedene Mirsadu Kukiću, Asimu Sarajliću, Milanu i Tijani Tegeltija kao i ATV-u.  

Zbog podrivanja ranije odluke visokog predstavnika i napada na državnu imovinu visoki predstavnik Christian Schmidt u aprilu je donio odluku kojom suspenduje Zakon o nepokretnosti RS-a i dopunio je Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom. 

Schmidt je 11. maja kao visoki predstavnik predstavio Izvještaj o BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a gdje je dobio podršku većine zemalja članica. Upozoreno je da se mir u BiH mora održati te da visoki predstavnik može djelovati ukoliko bi mir došao u pitanje. 

Očekuje se da dvodnevna rasprava PIC-a rezultira konkretnijim zaključcima nego ranije zbog komplikovane političke situacije koja vlada u zemlji, te da se jasno označe oni koji koče napredak u BiH. 

 

Upravni odbor PIC-a ponovio je da svako ugrožavanje državnih institucija, ili pak pokušaji narušavanja funkcionalnosti tih institucija, utiču na stabilnost BiH, kao i njenih entiteta i Distrikta Brčko. Upravni odbor PIC-a poziva sve lidere da grade atmosferu međusobnog povjerenja te da se uključe u dijalog, između ostalog i tako što će odmah prestati sa retorikom podjela i eskalacija te destabilizirajućim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i u cijeloj regiji. Upravni odbor PIC-a dalje je pozvao sve izabrane i imenovane predstavnike iz Republike Srpske da se vrate u institucije na državnom nivou bez daljeg odlaganja i angažiraju na reformama koje su neophodne za napredak Bosne i Hercegovine, između ostalog i na njenom evroatlantskom putu.

Upravni odbor PIC-a također je pozvao sve političke lidere da iskorijene korupciju koja ozbiljno ugrožava institucije, sprječava razvoj i podstiče odlazak ljudi iz BiH, posebno mladih. Ne smije se dopustiti da još jedan izborni ciklus prođe bez jačanja integriteta i poštenijeg izbornog procesa, te bez davanja jednakih prilika svim građanima da se kandidiraju za najviše funkcije u ovoj zemlji. Upravni odbor PIC-a je izrazio svoju punu podršku naporima koji se odvijaju u vezi s ustavnom i izbornom reformom. Nadalje, Upravni odbor PIC-a pozvao je stranke iz Federacije BiH da vrate povjerenje, otklone nefunkcionalnosti i u potpunosti provedu rezultate izbora iz 2018. godine.

 

* Predstavnici Ruske Federacije nisu sudjelovali na sastanku političkih direktora Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira održanom 7. i 8. decembra 2021. godine, te se stoga nisu pridružili ovom Komunikeu.

#BiH