Članak

Na Ilidži obilježena 30. godišnjica Akcije pokušaj deblokade Rakovice

Učenici Devete osnovne škole Ilidža svojim muzičkim izvedbama i recitalima uveličali su sjećanje na dešavanja od prije tačno tri decenije. 

(Patria) - U organizaciji Udruženja boraca "Veterani rata 1992. - 1995. Rakovica" na Ilidži je obilježena 30. godišnjica "Akcije pokušaj deblokade Rakovice", koja je ujedno i Dan Mjesne zajednice Rakovica. 

Kroz prigodan historijski čas, prisutni su se prisjetili dešavanja iz 6. juna 1992. godine, te su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježju pred džamijom u Rakovici odali počast svim šehidima s ovog područja, ali i njihovim saborcima koji su preminuli nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Učenici Devete osnovne škole Ilidža svojim muzičkim izvedbama i recitalima uveličali su sjećanje na dešavanja od prije tačno tri decenije. 

- Uvijek kažem da je teško govoriti na mjestima gdje se prisjećamo naših najhrabrijih sinova i kćeri. Ipak, moram priznati da mi je drago što na tim obilježavanjima vidim djecu iz naših osnovnih škola kako kroz svoje muzičke izvedbe i nastupe čuvaju sjećanje na sve one kojih više nema, a koji su nama omogućili da ovdje stojimo i govorimo - rekao je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, dodavši: 

- Dobro znamo da narod koji zaboravi svoju prošlost nema budućnosti. Mi mlađi, nismo imali dovoljno godina da bi branili domovinu u agresiji, ali iskreno se nadam da ćemo vedra i uzdignuta čela moći stati pred one koji su to činili i da ćemo moći reći da smo se uspješno brinuli o onome što su nam oni ostavili. 

Pored delegacije Općine Ilidža, koju su uz načelnika Muzura činili zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Redžo Lemezan i općinski vijećnik Amar Bungur, počast šehidima Rakovice odale su i delegacije Koordinacije boračkih udruženja, MZ Rakovica, Udruženja Deveta brdska Hadžići,  Udruženja branilaca BiH - općine Kiseljak kao i brojni stanovnici Rakovice. 

#BiH