Članak

KORDIĆ ČOVIĆ BROJ DVA Bajrović: BiH ne treba mostarizacija, ali Mostaru treba demokratizacija

Izborni zakon u Mostaru nije riješio problem diskriminacije Ostalih koji u Gradskom vijeću ne mogu formirati svoj klub.

(Patria) - Gradonačelnik Mostara Mario Kordić sastao se s izaslanstvom Republike Poljske. Kordić je tom prilikom rekao kako Mostar dobro funkcionira zahvaljujući Izbornom zakonu koji je omogućio ravnopravnost konstitutivnih naroda u Mostaru. Na tu njegovu konstataciju reagovao je Irdin Bajrović, član Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru.

„Gradonačelnik Mostara može bezbroj puta ponoviti laž koju je rekao poljskom izaslanstvu, ali ona nikad neće postati istina. A istina je da je Izborni zakon Grada Mostara kreiran tako da legitimira podjelu grada po ratnim linijama fronta. Tu već vrijedi ono što Čović želi primijeniti u cijeloj BiH, što mu je, kad je Mostar u pitanju, Izetbegović potpisao a međunarodna zajednica aminovala. To faktički omogućava ratnim elitama HDZ-a i SDA da uknjiže dijelove grada kojima su vladali u ratu na sebe i da tim dijelovima kroz gradsku upravu i kroz Vijeće Grada tim dijelovima upravljaju vodeći se isključivo ličnim interesima množeći svoj nelegalno stečeni kapital.

Izborni zakon u Mostaru nije riješio problem diskriminacije Ostalih koji u Gradskom vijeću ne mogu formirati svoj klub. HDZ sa svojim prijedlogom Izbornog zakona za državni nivo isti taj problem neće riješiti nego ratom uspostavljane podjele želi kroz taj zakon legitimirati u cijeloj državi. Imati monopol nad odlučivanjem o sudbini onog dijela BiH u kojem su Hrvati većina.

Bosni i Hercegovini ne treba mostarizacija, ali Mostaru treba demokratizacija. Kordić je nema namjeru provesti. On funkciju gradonačelnika očito koristi da bude PR HDZ-ovih prijedloga čak i van Mostara.“

 

#BiH