Članak

RS ne krije svoj proruski stav, otvara se kancelarija ruske ambasade u Banja Luci

Raniji dogovor Dodika sa Moskvom.

SARAJEVO, (Patria) - Kao jedina zemlja Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina(BiH) će dobiti dodatnu Kancelariju Ambasade Ruske Federacije – i to u Banjaluci, administrativnom centru Republike Srpske(RS), jednom od dva bh. entiteta.

ukazu od 25. maja, koji je potpisao predsjednik ruske Vlade, Mihail Mišustin, navodi se da tamošnja Vlada prihvata predlog Ministarstva spoljnih poslova Rusije o osnivanju Kancelarije.

Od Ministarstva se očekuje da obezbijedi određen broj radnika, koji će raditi puno radno vrijeme, za ovu Kancelariju.

Kako se navodi u ukazu, dostupnom na državnom sajtu zvaničnih pravnih informacija, ona će od iduće finansijske godine dobijati novac iz budžetskih sredstava namijenjenih diplomatskim institucijama.

Iz ruske Ambasade u Sarajevu nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) gdje će se nalaziti Kancelarija, čime će se baviti, ni kada će biti otvorena.

U najvećem gradu RS se od septembra 2018. godine gradi rusko-srpski hram, a pored njega kulturni centar. Kako je najavljeno, u centru bi trebalo da se izučavaju ruski jezik i drugi sadržaji.

Za hram je entitetska Vlada u septembru 2018. godine odobrila tri miliona maraka (1,5 miliona evra), te dodatnih milion maraka (pola miliona evra) u maju 2019. godine.

Osnivanje kancelarije ruske ambasade u Banjaluci je ideja koje postoji duže vrijeme. U žiži javnosti se našla 18. oktobra prošle godine, kada je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, na sjednici tog tijela bio protiv njenog otvaranja.

Dodik od kraja avgusta prošle godine učestvuje u radu Predsjedništva BiH, ali glasa protiv tačaka o kojima se raspravlja na sjednicama.

Političari iz RS, prema zaključku Narodne skupštine RS-a (NSRS), nisu učestvovali u radu državnih institucija od kraja jula 2021. do februara 2022. godine, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dodik je tada pokrenuo vitalni nacionalni interes po ovom pitanju, što po zakonu znači da se o tome raspravlja i u parlamentu entiteta, gdje je za odbacivanje odluke potrebna dvotrećinska većina.

Na sjednici entitetskog parlamenta 27. oktobra poslanici nisu podržali Dodikov veto u potrebnom broju, i zaključak o otvaranju kancelarije je automatski postao važeći.

#BiH