Članak

Lajčak za Patriu: BiH ima i ljudski i ekonomski potencijal

Između ostalog, Lajčak je kao odličan poznavalac ovdašnjih prilika dao svoju ocjenu o trenutnoj političkoj situaciji, ispunjavanju uvjeta za pristupanje EU...

Bivši visoki predstavnik u BiH, a danas potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak za novinsku agenciju Patria dao je ekskluzivni intervju.

Između ostalog, Lajčak je kao odličan poznavalac ovdašnjih prilika dao svoju ocjenu o trenutnoj političkoj situaciji, ispunjavanju uvjeta za pristupanje EU...

PATRIA: Kada uporedite vrijeme u kojem ste Vi bili visoki predstavnik i danas, kako ocjenjujete bh. političku scenu?

LAJČAK: Događaje u Bosni i Hercegovini, uključujući i političku scenu, još uvijek pratim veoma pozorno. Jako sam sretan da su politički predstavnici i institucije postigli ključnu saglasnost i potpisali i usvojili zajedničku izjavu  o opredijeljenosti za reforme i integracije, čime su otvorili put tome da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju konačno stupio na snagu.

Šteta je što su  politički lideri Bosne i Hercegovine u prošlosti izgubili mnogo vremena na aktivnosti koje nisu vodile do integracija i pomaka u poboljšanju stanja građana. Vrijeme se ne može vratiti i zato bi vođe trebale da sve više gledaju naprijed, a ne unatrag, te da se dogovore o provedbi domaćih reformi. Ostaje da se vjeruje da ostvareni politički pomaci nisu uzaludni i da će  Bosna i Hercegovina krenuti naprijed.

PATRIA: Da ste sada visoki predstavnik u BiH šta biste uradili u skladu sa ovlastima koje ima visoki predstavnik da se deblokira politička i ekonomska situacija u kojoj se BiH nalazi?

LAJČAK: Sigurno se sjećate da sam kao visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU pokušao s jedne strane uspostaviti izravnu komunikaciju s građanima, a s druge strane poticati domaći politički proces - proces vođen domaćim političarima.

Ukoliko Bosna i Hercegovina želi pristupiti  u Europsku uniju, ona treba biti u mogućnosti ne samo da riješi svoje vlastite izazove i probleme, nego treba da se nauči kako pridonijeti rješavanju problema cijele Unije.

Drugim riječima, zemlja mora biti sama od sebe zainteresovana  da bude dio rješenja, a ne dio problema. Dakle, ja ne bih ni danas vašu pažnju, time mislim i na pažnju novinara, stavljao na  ovlasti visokog predstavnika, odnosno utjecaj stranih dužnosnika, već bih skrenuo pažnju na izabrane predstavnike zemlje, na njihovu odgovornost da odblokiraju taj veliki ljudski i ekonomski potencijal, koji Bosna i Hercegovina ima. Da ga ima, nema sumnje o tome.

PATRIA: Mogu li političari koji su dobili povjerenje građana na izborima ispuniti sve obaveze koje stoje pred BiH kada je riječ o euroatlantskim integracijama?

LAJČAK:  Odgovor je vrlo jednostavan. U demokratiji građani biraju svoje predstavnike na osnovu rada i iste vizije budućnosti. Na narednim izborima birači daju svojim glasovima priznanje političarima. Na građanima Bosne i Hercegovine je da ocijene rad političara koje su oni sami izabrali. S obzirom da se nalazite na početku novog izbornog mandata, do narednih izbora se može doista puno napraviti.

PATRIA: Kada ste bili visoki predstavnik na neka pitanja niste mogli odgovoriti, ali sada možete. Mislite li da Demokratska fronta i njen lider Željko Komšić sa zagovaranjem građanske države i koncepta mogu doprinijeti poboljšanju situacije u zemlji?

LAJČAK: Demokratska fronta kao nova politička stranka na posljednjim izborima ostvarila je vrlo dobar rezultat. Drugim riječima, stranka je stekla povjerenje značajnog broja biračkog tijela. Od svake stranke ovisi kako će iskoristiti izborni rezultat u korist napretka građana u zemlji, bilo svojih birača ili drugih. Ako me pitate o odnosu između narodnog/nacionalnog i građanskog elementa u političkom životu Bosne i Hercegovine, mnogo ovisi o međusobnom povjerenju, što ne dolazi samo od sebe, već treba biti izgrađeno i ojačano.

PATRIA: Da li koalicija SDA, HDZ, DF i Savez za promjene, odnosno Izetbegović, Čović, Komšić, Bosić, Ivanić i Čavić mogu riješiti ono što se gomilalo 20 godina?

LAJČAK: Neću izraziti određeni stav za konkretne koalicije koje su formirane ili se formiraju, jer to može dovesti do različitih tumačenja i špekulacija. Ovo pitanje je isključivo u nadležnosti domaćih aktera. No, želim reći da vaši političari imaju dovoljno sposobnosti,  znanja i dugogodišnje iskustvo kako bi uspješno riješili probleme svoje zemlje.

Naprimjer, znaju koji načini političkog rada ne vode do napretka zemlje. Pitanje je imaju li dovoljno državne hrabrosti za to da zajedno krenu ka promjenama i reformama koje će donijeti rezultate u narednim izbornim mandatima.

PATRIA: Koja je Vaša poruka bh. političarima, obzirom da ih odlično poznajete?

LAJČAK: Najbolji napredak je onaj koji dolazi iz same zemlje, a ne onaj koji dolazi izvana. Moja poruka je potreba za kredibilitetom zemlje i solidni track-record u ispunjavanju domaćih zadataka. Mi vam možemo pomoći, ali i sami morate željeti ići naprijed. Vrijeme ne čeka, određene promjene će sigurno doći, ali zašto ne biste bili nositelji napretka upravo vi i upravo sada. U tom smislu, smatram da su vrlo inspirativni primjeri i iz vašeg neposrednog susjedstva u regiji.

 

 

 

#Intervju