Članak

KRAJ STRPLJENJA Policajci SIPA-e, DKPT-a i GP-a čekaju pola godine rješenja za penzije!

Uporedo s aktivnim policijskim službenicima i njihove penzionirane kolege ne mogu da ostvare svoja prava.

(Patria) - Policajci državnih agencija BiH Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu i Granične policije BiH godinama se bore protiv nepravde i činjenice da imaju niže plaće od kolega iz entitetskih i kantonalnih uprava, dok su vlasti gluhe na sve vapaje, a sistemski se urušavaju i kadrovski slabe najvažnije institucije države koje štite zakon i državu BiH.

Uporedo s aktivnim policijskim službenicima i njihove penzionirane kolege ne mogu da ostvare svoja prava. Naime, već skoro šest mjeseci na desetine policijskih službenika DKPT-a, SIPA-e i GP-a čekaju svoja rješenja za penzije. Pri tome su bez ikakvih primanja!?

Razlog ovako dugom čekanju na rješenja je taj što već duži period Federalni zavod MIO/PIO je u aktivnostima prelaska na moderniji informacijski sistem što zahtijeva preprogramiranje svih ključnih aktivnosti.
 
„Jedno od najkrupnijih pitanja preprogramiranja je rješavanje, pri čemu smo se opredijelili za prioritete prema broju kandidata, riješili smo one kojih je značajan broj (starosne, porodične itd) dok su preostale određene grupe gdje je značajno manji broj kandidata“, kazali su za Patriju iz Zavoda.

Ističu i da će se pitanje penzija policijskih službenika riješiti vrlo brzo.

„U narednih nekoliko dana ćemo riješiti i njih jer je posao u završnoj fazi. Ove osobe će ostvariti pravo u skladu sa Zakonom od dana zaprimanja, tako da neće biti oštećeni“, dodali su iz Zavoda.

Apsolutno je jasno da neće biti oštećeni, ali ovoliko čekanje na rješenja je iscrpljujuće.

„Postoje kolege koje su s najnižim činovima penzionisani. Oni svakako su imali mala primanja i čekanje od pola godine na rješenja je neshvatljivo dugo. Ljudi postaju očajni, zamislite vi šest mjeseci da ste bez bilo kakvih primanja, pri tome je PIO/MIO skoro nemoguće dobiti na telefonske brojeve. Ne znamo razloge zbog čega tako dugo čekamo na naša rješenja“, kazao je za NAP jedan policijski službenik koji također čeka rješenje za penziju.

#BiH