Članak

Ratko i Radovan su Bošnjake (p)očistili iz RS, Dodikovi bi sada ‘čistili’ i u dijaspori

Zato su im valjda kao golem trn u oku postale izjave Bakira Izetbegovića, lidera SDA, koji je u proteklih pola godine aktivno pozivao dijasporu da se uključi u politički život BiH

Piše: Rasim Belko


Bošnjaci, Bosanci i Hercegovci protjerani u agresiji na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine i miljama daleko od domovine postali su problem nasljednicima velikosrpskih politika osuđenih za ratne zločine i masovna etnička čišćenja. Stotine godina zatvorskih kazni služe kreatori i realizatori planova da se u agesiji na BiH jedan narod istrijebi, a njihovi sljedbenici u miru pokušavaju politikom okončati zločinačke projekte. 

Zato su im valjda kao golem trn u oku postale izjave Bakira Izetbegovića, lidera SDA, koji je u proteklih pola godine aktivno pozivao dijasporu da se uključi u politički život BiH, a naročito onaj dio dijaspore koji potiče sa prostora današnjeg entiteta Republika Srpska. Tu dijasporu Izetbegović je pozvao da ostvari svoje demokratsko pravo, prijavi se i glasa na predstojećim Općim izborima u BiH. 

Dramatično je to dočekano od političkih i analitičkih krugova unutar RS kao da je prvi čovjek SDA u najmanju ruku pozvao prvenstveno bošnjačku, ali i cjelokupnu dijasporu, da se odazove na neki vojni puč protiv tog entiteta. Pravo glasa je zagarantovano Ustavom Bosne i Hercegovine i svi njeni državljani, ma gdje živjeli, imaju mogućnost da ga iskoriste. No, očito je da u entitetu RS svih ovih postedjtonskih godina prevladava mišljenje i ona ratna percepcija kako je prostor RS isključivo pravo jednog, srpskog naroda. 

Tako smo skoro tri decenije nakon uspostave mira došli u situaciju da se protiv protjeranih Bošnjaka, Bosanaca i Hercegovaca, bore politički sljedbenici etničkog čišćenja u strahu da bi im masovan odziv dijaspore na izbore mogao poremetiti hegemonističku srpsku idilu. Zadovoljni su oni s ono malo Bošnjaka što obespravljeno preživljava u tom entitetu, a po broju zaposlenih Bošnjaka u javnim institucijama sistema čini se da im je i to golemo. 

CIA je u izvještaju u julu 1995. godine navela podatak da je "do 90 posto nesrba koji su živjeli na 65 posto prostora Bosne i Hercegovine koji sada kontrolišu Srbi bilo prisiljeno da pobjegne, ili je zatvarano i ubijeno. Procjene su da je tokom agresije samo u Njemačku i zemlje Skandinavije protjerano više stotina hiljada Bošnjaka, a danas se njihova želja i potreba da učestvuju u političkom životu domovine koju su prisilno napustili smatra uzurpacijom. 

Tako nam predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkog domu BiH Snježana Novaković Bursać poručuje da su to opasne politike usmjerene protiv RS. Kao da je bh. dijaspora pala s nekog lutajućeg svemirskog tijela, a nije riječ o ljudima protjeranim sa svojih ognjišta. 

Dakle, ono što nisu stigli ubiti, kreatori zločina su "očistilli", a sada bi ih trajno uklonili.

"Pozivom bošnjačkoj dijaspori da svojim glasovima utiče na izborne rezultate u BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj, Izetbegović potvrdio uzurpatorske težnje Bošnjaka i njihova nastojanja da prekroje ustavno uređenje u pravcu unitarizacije BiH", kazala je u reakciji Novaković-Bursać.

Šta je to uzurpatorsko u ostvarivanju demokratskih i Ustavom zagarantovanih prava valjda je jasno samo dotičnoj zastupnicima i njoj sličnima. A takav je i politolog iz Istočnog Sarajeva Filip Matić koji sa RTRS-a poručuje da je riječ o zabrinjavajućem pozivu da se RS pobijedi olovkom. Bilo bi zanimljivo čuti njegov odgovor je li bolje da se takmičimo olovkama na izborima ili zločinima i etničkim čišćenjem. 

"Poziv Bakira Izetbegovića dijaspori je zabrinjavajući za Republiku Srpsku. Od maja 2021. godine počinje se govoriti o glasanju iz inostranstva. Matrica bošnjačke politike je da pobijede Republiku Srpsku olovkom. I nije to samo Bakir Izetbegović rekao, već to je jedna ozbiljna struktura, koja treba sve nas da dobro zabrine", kazao je Matić. Nije Matiću, Bursać i sličnima zabrinjavajuće što se svi u entitetu RS maksimalno upinju u podršci Aleksandru Vučiću na srbijanskim izborima, niti im je problem što Srbi u RS imaju pravo glasati u Srbiji, Hrvati u BiH imaju pravo glasati na izborima u Hrvatskoj. Ali eto ozbiljno je i zabrinjavajuće ako Bošnjaci, Bosanci i Hercegovci glasaju u Njemačkoj, Švedskoj...na izborima u svojoj domovini. 

I ako je i postojala dilema da se politike u RS mogu odmaći od aparthejda i minimiziranja jednog cijelog naroda, panične poruke o “dijaspori kao uzurpatoru” pokazuju i jasno demaskiraju težnje i želje apsolutne dominacije srspkog korpusa na prostoru zločinom očišćenom od Bošnjaka. 

Nastavak je to samo separatističkih politika koje svih ovih decenija provode politike koje vode RS bez obzira na njihove stranačke grbove i zastave. Jer, očito su sljedbenici zločinačkih politika shvatili da bi 100 hiljada glasova bh. dijaspore moglo poremetiti hegemonističku dominaciju i mogućnost da separatistički projekti u NSRS prolaze nesmetano. Istovremeno, glasovi dijaspore mogli bi uveliko osakatiti i snagu srpske politike u blokiranju državnih institucija. 

Zato danas svjedočimo političkim manevrima koji nisu ništa drugo do li ponašanje po recepturi Radovana Karadžića “o odlasku jednog naroda u nestanak” i Mladićevskog pucnja u političko tijelo Bošnjaka. 

Dijasporo na tebe je red. Zato je vijeme da se u što većem broju odazovete na pozive Izetbegovića, ali i Željka Komšića i sve druge pozive i učinite koliko je do vas da ova država bude mjesto boljeg i pravednijeg življenja, a zločin bude kažnjen olovkom, jer ta kazna će sljedbenike zločina ponajviše zaboljeti!
 

#BiH