Objavljeno u kategoriji Intervju na 06.03.2015 19:45:43

Špirić se pere od „šećerne afere“, a iz njegovog SNSD-a otkrivaju da je uzeo 2,5 miliona KM mita

Kasumović:Sve se može lako dokazati

Bivši zamjenik ministra finansija Bosne i Hercegovine Fuad Kasumović otkrio je u intervjuu za novinsku agenciju Patria da je državni ministar finasija i trezora BiH Nikola Špirić uzeo 2,5 miliona KM mita od biznismena Ilije Studena, i to u vrijeme dok je bio predsjedavajući Vijaća ministara BiH.

Špirić je, tvrdi Kasumović, izlobirao da Parlament BiH oslobodi biznismena Studena od plaćanja carine na šećer koji njegova kompanija uvozi, čime je državna kasa oštećena za oko 60 miliona KM u roku od samo šest godina, a on je zauzvrat dobio milionski poklon.

Kasumović je rekao da mu je ove šokantne detalje priznao čovjek iz samog vrha SNSD-a, odnosno jedan od najbližih Špirićevih i Dodikovih saradnika, nakon što, pretpostavlja Kasumović, nije dobio dio koji mu je bio obećan.

Aferu o umiješanosti Špirića u milionski kriminal prvi je otkrio Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je kao svjedok pokajnik u Tužilaštvu BiH ove godine otkrio kako se na osnovu malverzacija i utaja poreza bogatio najviši politički vrh Bosne i Hercegovine. Čaušević je otkrio da je Špirić kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH omogućio kompaniji Studen-Agran oslobađanje od carine na uvoz šećera u BiH, čime je samo u jednoj godini budžet BiH oštetio za oko 10 miliona KM!

Bivši direktor UIO BiH uhapšen je u junu prošle godine, kao i veliki broj carinskih službenika. U najvećoj poslijeratnoj istrazi Tužilaštva BiH Čaušević i drugi osumnjičeni su za organizirani kriminal, carinske i porezne utaje, pranje novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s uvozom tekstilne i druge robe u Bosnu i Hercegovinu.

Ubrzo nakon hapšenja Čauševića, pokazalo se da je on samo vrh ledenog brijega, i da je u organizirani kriminal u BiH direktno umiješan najviši politički vrh BiH. Među imenima koje je Čaušević spomenuo pred istražiteljima je i ime državnog ministra finansija Nikole Špirića, za kojeg Čaušević tvrdi da je, prema njegovim saznanjima, uvučen u nekoliko krupnih afera, kojim je budžet BiH oštećen za više miliona KM.

- Obratio mi se Ilija Studen (suvlasnik kompanije „Studen-Agran“, „Bimala“ ali i nekoliko drugih kompanija op.a.)... Njegova želja bila je da nerafinirani šećer bude... oslobođen od carina. Objasnio sam mu da je to u nadležnosti Vijeća ministara BiH (na čelu Vijeća ministra BiH tada je bio Nikola Špirić op.a.) – priznao je Čaušević istražiteljima.

- Ubrzo je zaista (Ilija Studen) dobio mogućnost da uvozi sirovinu bez carine u količini od 50 miliona kg, što dovodi do štete od 10 miliona KM za BiH na godišnjem nivou ili 60 miliona za šest godina – objasnio je Čaušević.

Ovaj slučaj doveo je do monopolističkog položaja kompanije „Studen-Agran“ u odnosu na druge kompanije u BiH, što je kompaniji „Studen-Agran“ donijelo višemilionsku korist.

Špirić je negirao da je umješan u ovaj milionski kriminal, pravdajući se da kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH nije mogao osloboditi plaćanja carina ni jedno pravno lice.

No, Kasumović kaže da o ovoj aferi postoji više nego dovoljno dokaza da je upravo Špirić koordinirao kompletnim procesom koji je na kraju državnu kasu koštao više desetaka miliona KM. O kriminogenim radnjama Špirića pokušao je obavijestiti tužilaštvo, podnio je dvije prijave protiv Špirića, ali niti jedna od tih prijava nikada nije procesuirana.

Samo dva dana nakon što je Špirića prijavio za nezakonitu kupovinu službenog vozila, zatekao ga je, kaže, na kafi sa tadašnjim predsjedavajućim Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Miloradom Novkovićem.

- Istina je da je Parlament BiH donio odluku o oslobađanju Studena od carine na šećer koji je uvozio, ali samo zbog toga jer je Špirić vršio pritiske da Parlament donese takvu odluku. Čak je potezao i neka nacionalna pitanja dok nije uspio u svom planu – otkriva Kasumović za Patriu.

- Špirić je Studena pokušao osloboditi carine za šećer još dok je bio poslanik u Parlamentu BiH. To mu tada nije pošlo za rukom, ali jeste kada je došao u Vijeće ministara. Špirićev kriminal se lahko može dokazati čak i ako samo pogledate stenograme sa sjednica Parlamenta BiH – kaže Kasumović.

Dva i po miliona KM mita Špiriću je, prema saznanjima Kasumovića, lično dao brat Ilije Studena, koji je u to vrijeme bio direktor filijale Raiffeisen banke u Banja Luci?!


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android