Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 08.04.2014 00:00:00

Milena Vujović: Partizanka koja je gledala smrt Save Kovačevića

Vujović: I u 90-oj godini sposobna da se sama brine o sebi

Devedesetogodišnja Milena Vujović jedina je živuća partizanka, barem prema njezinim tvrdnjama, koja je bila uz narodnog heroja partizanskog komandanta Savu Kovačevića na Sutjesci kada ga je pokosio neprijateljski mitraljez, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Bilo je to, kaže, davno. No, neka sjećanja nikada neće izblijediti.

Sava Kovačević poginuo je kao zapovjednik Treće divizije NOVJ na Sutjesci. U historiju Drugog svjetskog rata ušao je kao narodni heroj. Rođen 1905. godine u selu Nudolu, blizu Grahova, kraj Nikšića, prije priključenja partizanima bio je politički radnik Komunističke partije Jugoslavije.

- Ležao je pokriven ćebetom. A ja sam sjedila pokraj njega i pokušavala mu zaustaviti krv. Ali nismo ga mogli spasiti, rane su bile teške – priča Milena. Objašnjava da je Kovačević bio pogođen u glavu, i da je podlegao pola sata nakon ranjavanja.

- Doktor mi je rekao da se odmaknem od njega jer je „to gotovo“. Ali ja sam uporno nekom krpom pokušavala zaustaviti kriv – priča Milena za Patriu.

Bliskih susreta sa Kovačevićem ranije nije imala tako često. No, taj dan, kaže, njezina jedinica bila je angažovana kao ispomoć Kovačeviću koji je na Kozari pokušao izvršiti proboj neprijateljskih linija.

Rođena Hercegovka, „od Bileće“, Partizanima se priključila sa 21 godinu i radila za potrebe saniteta. Bilo je to, kaže, vrijeme kada je interes Jugoslavije bio prije vlastitih života.

Osim najboljih godina, Mileni je Drugi svjetski rat uzeo još nešto vrijedno – zaručnika Gojka sa kojim se trebala vjenčati osam dana prije njegove pogibije kod Pule u Hrvatskoj. Zaklela se nakon toga da se nikada neće udati, i to obećanje nije prekršila do danas. U samoći malog stana na Dobrinji u Sarajevu, kaže Milena, čeka smrt i trenutak kada će na onom svijetu ponovo sresti njezinog Gojka.

- Kada je krenuo sa drugovima da oslobodi Pulu od nacista, rekao mi je, ukoliko on pogine, da se ja ne udajem 40 dana nakon sahrane. Govorio je to u šali, a ja sam ga korila zbog toga. Ali eto, sunce moje, pokosio mi ga je mitraljez. Rekli su mi da je to bilo na povratku kući. Osam dana prije toga pisao mi je da se vraća – kaže Milena za Patriu.

- Zvali su me da potvrdim da je to on. Ležao je na zemlji, a po rukamu mu je bilo nešto crno. Tada sam sebi rekla „nećeš Milena čekati 40 dana, već 40 godina, i još ako treba“. Nikada se nisam htjela udati, svom Gojku ću ostati vjerna do smrti – kaže Milena.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android