Objavljeno u kategoriji Biznis na 08.04.2014 00:00:00

Bh. dijaspora jedan je od najvećih investitora u BiH

Kozarić: Prije svega potrebna politička stabilnost

Bh. dijaspora godišnje u BiH pošalje oko 3,5 milijardi maraka, govore podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine. Prema riječima guvernerca CB BiH Kemala Kozarića to je  jedna od značajnijih komponenti kojom se zatvara deficit tekućih računa u BiH, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Govoreći u tom kontekstu, guverner je rekao kako vlasti trebaju uspostaviti snažniju vezu sa našim ljudima iz inozemstava. Ne doživljavati ih samo kao pošiljaoce novaca, već ih animirati kao investitore, ali tražiti od njih da u BiH šalju i nova znanja i nove poslovne logike i navike.

- Baviti se ovom kategorijom ljudi na organiziran način za mene je možda i važnije od MMF-a. Potrebno je uspostaviti snažniju vezu sa našim ljudima koji žive u inozemstvu. Ali, da bi se to desilo, prvo moramo obezbijediti političku stabilnost u zemlji, jer bez političke stabilnosti nema ni ulaganja. A, BiH resursa i mogućnosti, sigurno ima – rekao je Kozarić.

Guverner je rekao da jako cijeni i poštuje sve one koji nisu zaboravili BiH i svojim novcem direktno pomažu ekonomiju BiH.

Osim novca koje bh. dijaspora šalje familiji i prijateljima, značajna sredstva u BiH ulaze i po osnovu penzija koje su radnici iz BiH zaradili po nekim od evropskih zemalja.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android