Članak

Osovina Dodik-Čović u problemu, HDZ na testu, hoće li podržati izradu zakona o državnoj imovini?

Ovo su prvi znaci da će se pitanje državne imovine rješavati isključivo na državnom nivou

(Patria) - Na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH bit će razmatrana inicijativa zastupnica Mirjane Marinković-Lepić i Aide Baručija kojom se nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 30 dana u zakonodavnu proceduru dostavi Zakon o državnoj imovini.

Ovo su prvi znaci da će se pitanje državne imovine rješavati isključivo na državnom nivou, a poznato je da Milorad Dodik ističe konstantno da se ovo pitanje treba riješiti sporazumom između kantona, RS-a i Brčko Distrikta. Namjerno u izjavama izostavlja titulara državu, ali i Federaciju. To je koncept sastavljene države na kojoj Dodik radi 25 godina, a što je jučer u zaključcima koje je donijela NSRS i ovjerio. On traži i i da viši organi vlasti dostavljaju materijale Narodnoj skupštini RS gdje bi se aminovale tačke koje treba usvojiti Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH ili Parlament BiH.

Jasno je i da Dodik ne priznaje Odluku visokog predstavnika u BiH kojom se donosi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine, kao i presude Ustavnog suda u vezi ove materije.

Muharem Cero, stručnjak za pitanje državne imovine ističe da je jako dobra poruka da je ovakva Inicijativa uopće ušla u Parlament BiH, jer se time zapravo dokazuje da je državna imovina pitanje koje će se rješavati isključivo na državnom nivou.

„Pitanje je sada da li će vladajuće stranke napokon smoći snage da uđu u do, za sada nezaštićeni, bunar zvani državna imovina u kojem je nastala koruptivno kriminalna pljačka BiH“, kazao je Cero za Patriju.

Jasno je da SNSD neće podržati ovu inicijativu, ali će na pravom ispitu ponovo biti HDZ BiH.

Nikola Lovrinović (HDZ) ranije je govorio da su za njega inicijative donosile više štete nego koristi, te je kritizirao i ovu o zakonu o državnoj imovini koja je na dnevnom redu sutrašnje sjednice 3. februara.

Ovim se zapravo ruši osovina Dodik-Čović i raskrinkava njihova tijesna veza, jer su Izborni zakon i podršku zastupnika iz RS-a na određeni način vezivali za državnu imovinu i rješavanje ovog pitanja.

„Nije baš za očekivati da prođe, ali priželjkujemo takav ishod i da se da nalog Vijeću ministara da u roku od 30 dana izradi takav zakon“, dodaje Cero.

Poznato je da je i visoki predstavnik Christian Schmidt pod utjecajem PIC-a krenuo u proces formiranja ekspertske grupe koja ima za cilj pomoći u izradi Zakona o upravljanju i korištenju državne imovine Bosne i Hercegovine, a poslane su i poruke Parlamentu BiH u kojima se traži kooperativnost i obavljanje ovog posla.

Schmidt je u skladu s agendom 5+2, odnosno ciljevima koje institucije BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a dužan ispuniti i ovaj uslov.

Obaveza donošenja zakona o državnoj imovini stoji od 2011. godine, od presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

(A. Čorbo-Zećo)

#BiH