Članak

SIMBOLI APARTHEJDA U REŽIJI HDZ BiH Palmer i Eichhorst bi morali svratiti u Stolac i Čapljinu

I u Čapljini i u Stocu na djelu je politička segregacija ekstremno fašističkog levela. 

Piše: R. Belko


Američko - evropska diplomatska delegacija u sastavu Matthew Palmer i Angelina Eichhorst na putu iz bh. prijestonice do Neuma morat će proći pored Stoca, a ni Čapljina nije daleko. U ta dva hercegovačka gradića, osim što bi mogli vidjeti mnogo simbola narodne i državne historije ove zemlje, mogli bi se direktno uvjeriti i kako funkcioniše demokratija kada je kreiraju Hrvatska demokratska zajednica i njen lider Dragan Čović. 

Stolac već drugu godinu, a Čapljina mandat i po nemaju čelne ljude gradskih, nekada općinskih vijeća, jer Hrvatska demokratska zajednica demokratiju voli samo kada njeni kadrovi sjede na čelu. 

I u Čapljini i u Stocu na djelu je politička segregacija ekstremno fašističkog levela. 

Svjesni da po Ustavu i zakonima ove zemlje na čelu gradskih skupština mora biti neko ko nije iz istog naroda kao i prvi čovjek grada, najveći zagovornici legitimnosti i jednakosti odlučili su se ponašati baš onako kako se ponašaju svih ovih postratnih decenija. Nasilništvo je glavna karakteristika te njihove politike, a ucjene osnovni element za provođenje. 

Bošnjaci, Srbi i ostali u Čapljini i Stocu ponajbolje osjete evropske vrijednosti stranke koja ordinira na modalitetima Udruženog zločinačkog poduhvata. Tako je 40 posto stanovnika Stoca, koliko otprilike živi u tom gradu, uskraćeno za mogućnost da bude zastupljeno. U Čapljini ih je oko 20 posto. I uzaludni su svi pokušaji da se u ova dva hercegovačka grada implementiraju izborni rezultati i da se lokalna vlast formira na osnovu zakona i Ustava. 

S druge strane HDZ i njihovi sateliti u Hrvatskom narodnom saboru svakodnevno nam poručuju kako oni ispod legitimnosti i konstitutivnosti ne žele ići, kako to žele za sve druge i da su Hrvati obespravljeni. 

Arsenal aršina kojima se služe HDZ i njegovi sateliti odavno je prokužen i jasan svima koji shvataju ili bar pokušavaju shvatiti političku situaciju u BiH. Istina je zapravo da HDZ neće prestati ucjenjivati, blokirati i zaustavljati život u Bosni i Hercegovini sve dok u cijeloj državi ne bude u mogućnosti da diskriminiše i blokira druge kao što to radi u Čapljini i Stocu. 

Vide to i znaju ekselencije Palmer i Eichhorst, pa je jedino preostalo pitanje koje ih to diplomatsko gorivo pokreće da vrše pritisak kako bi se izborna reforma desila u trenutku kada to najviše odgovara HDZ-u BiH i njegovom lideru Draganu Čoviću. 

Jer, površnom analizom političke slike Bosne i Hercegovine jasno se vidi da je politika HDZ-a BiH kancer koji nagriza i onesposobljava institucije države, Federacije, a kako se spušta na niže nivoe progoni građane koji ne dolaze iz hrvatskog etničkog korpusa. 

Stoga bi Bošnjacima, Srbima i građanima Stoca i Čapljine možda najbolje bilo da se samoorganizuju i okupe nekada u srijedu ili četvrtak kada američko - evropska diplomatska flota krene ka Neumu i da ih svrate u jedan od ova dva grada. 

Kako rekoh, u oba grada se ima vidjeti puno toga zanimljivog, a i možda bi Matthew i Angelina progledali na hercegovačkom suncu i uvidjeli da svako popuštanje HDZ-u i Čoviću znači davanje alata za aparthejd i segregaciju, a posljedično tome nove blokade i krize u Bosni i Hercegovini. 

Jer, gdje se bolje svjedoči i uviđa koliko ta diskriminacija i aparthejd mogu biti ubitačni doli tamo gdje se oni mogu vidjeti golim okom.  

#BiH