Objavljeno u kategoriji BiH na 07.04.2014 00:00:00

Mladićev drug Karemans iznenađen novim suđenjem!

Mladić i Karemans nazdravljaju dok se vrši masakr i genocid nad Bošnjacima Srebrenice

Komandant holandskog bataljona vojnih snaga Ujedinjenih nacija, a koje su bile u Srebrenici tokom genocida, Tom Karemans poručio je danas putem svog advokata da je „iznenađen“ novim postupkom koji se vodi pred holandskim pravosuđem, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Karemans koji je, sudeći prema foto-dokumentaciji, dok su srpski vojnici masakrirali hiljade Bošnjaka iz Srebrenice, nazdravljao sa zločincem Ratkom Mladićem, putem svog zastupnika se požalio javnosti zašto je dobio novi poziv za sud!

Njegov advokat Geert-Jan Knoops, rekao je za holandske medije, a prenosi Patria da je njegov klijent prije 13 mjeseci oslobođen, odnosno, tamošnje tužilaštvo je odustalo od njegovog krivičnog progona, jer je učestvovao i omogućio genocid u Srebrenici.

On se samo nada da će ovo sve biti završeno što prije, jer je već bio pod istragama dvadeset godina – rekao je advokat.

No, zastupnici srebreničkih žrtava ne odustaju od pravne borbe. Danas je u Hagu održano prvo ročište u slučaju nove tužbe 8.000 Srebreničana protiv Holandije i to pred Okružnim sudom u Den Hagu.

Srebrenička udruženja su tužila ovu državu, jer holandski bataljon nije zaštitio žrtve u UN-ovoj zaštićenoj zoni 1995. godine. Presuda se, kako su naveli pravni zastupnici, očekuje 16. jula, javlja NAP.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android