Objavljeno u kategoriji BiH na 07.04.2014 00:00:00

Stotine komunalaca od Vlade KS traži ispunjenje kolektivnih ugovora

Transparenti demonstranata: Prijete tužbama zaduženom Kantonu

Nekoliko stotina radnika javnih komunalnih preduzeća iz Kantona Sarajevo okupilo se danas na protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Oni traže poštivanje kolektivnog ugovora i osnaživanje ove djelatnosti, javlja reporter bh. novinske agencije Patria (NAP).

Rasim Ljučević, predsjednik Sindikata Vodovoda i kanalizacije KS za Patriu kazao je da radnici ovih preduzeća mogu tužbama dovesti do potpunog kolapsa Kantona Sarajeva, ali to ne žele.

- Ukoliko bismo pokrenuli tužbe zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora, one bi iznosile sigurno više od 100 miliona KM. Zamislite šta bi se tada desilo, ali mi to nećemo uraditi, jer mi samo želimo da se konačno ispune zahtjevi – kaže Ljučević. Radnici tvrde da im se većina prava iz kolektivnih ugovora ne poštuju. Demonstracijama prisusustvuju radnici gotovo svih javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, uključujući „Toplane“, „Sarajevogas“, GRAS, „Park“, „Pokop“ i VIK. Najavljeno je da će se protesti nastaviti svaki dan do ispunjenja zahtjeva.

Radnik GRAS-a Hamed Husejnović, koji prisustvuje protestima ima 39 godina staža, ali ne može u penziju, jer mu sedam godina nisu uplaćeni doprinosi.

- Ja bih rado u penziju, ali ne mogu. Zato i omladina pati jer ne može za njih biti radnih mjesta - kazao je Husejnović. 

Husejnović: Mladi pate jer mi ne možemo u penziju

Vlada Kantona Sarajevo je u tehničkom mandatu koji ističe 12. aprila, nakon što je razriješen bivši premijer Suad Zeljković, a time i cijela Vlada. Skupštini KS još uvijek iz stranaka nije kandidiran novi mandatar. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android